menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Kadın mı erkek mi?” tartışmaları, X’ler, Y’ler, kimlikler, kıyametler, yaslar, yasaklar

6 0
05.08.2024

Email: [email protected]

Twitter: @demetce

‘Olimpiyat ruhu’ denen fenomeni yüzyıllardır yaşatmaya çalışıyorlar. Avrupa medeniyetinin eski Yunan’da temellendiğine duyulan inanç ve saygıyla Olimpiyat Oyunları her dört yılda bir düzenleniyor.

Dostça yarışalım, adil dövüşelim, medeniyetlerimiz temas etsin yalandan da olsa kaynaşalım… İlke bu…

Sporun hiçbir dalına izleyici olarak ilgi duymasam da sporun yanında büyük bir kültürel şov olan Olimpiyat Oyunları’nın yarattığı heyecanı anlıyorum.

Paris Olimpiyat Oyunları’nın bugüne kadar gündeme gelen iki büyük konusu oldu. Biri Yusuf Dikeç’in atış sporunda sergilediği tavır. Takım arkadaşıyla birlikte elde ettiği başarıdan çok verdiği görüntüyle tüm dünyada ilgi topladı.

“Kimse ikinciyi konuşmaz” klişesini de yıktı geçti Yusuf Dikeç.

Olimpiyat Oyunları’nın bir diğer gündemden düşmeyen konusu ise biyoloji… Kromozomları, dişi ve erkek tanımlarını bir yığın yalan haberler eşliğinde konuşuyoruz.

Baştan söyleyeyim bu çetrefilli ve tartışması zor bir konu.

Nietzsche “Her kavramsallaştırma bir cinayettir” der. Tanımı ne kadar geniş tutarsak tutalım bir şeyler bunun dışında kalacak ve yok sayılacak. Cinayet demesi de bu yüzden; yok sayılmak öldürülmeye eş değer…
Ancak böyle baktığımızda düşünemeyiz, konuşamayız, tartışamayız. Kavramsallaştırmak zorundayız -bir şeylerin katledilmesi pahasına- ama istisnaların haklarını saklı tutarak.

Cinsiyet tanımı neye göre yapılıyor? Cinsel organlar? Hormonlar? Kromozomlar? Hepsi? Hiçbiri? Uyanış (woke) kültürü sayesinde hiçbir şey konuşulamadığı gibi her şey de mümkün. Bu zırvalığa dikkat çekmek için kilolu, orta yaşlı, zenci bir adam “Ben 18 yaşında 38 beden beyaz bir kadınım. Kendimi böyle hissediyorum” diye etrafta geziyor. Cinsiyet sizin ne hissettiğiniz, ne olduğunuza dair inancınızla mı ilgili?
Cinsiyet biyolojik, fizyolojik ve genetik boyutlarla tanımlanıyor. Bu üçü arasında bazen senkronizasyon olmaması tanımı güçleştiriyor.

Kadınlararası spor karşılaşmalarındın bazılarında testosteron seviyesine bakılıyor eğer yüksekse sporcular eleniyor. Cinsiyet tanımında genel kabul Y kromozomu bulunup bulunmaması. XX kadını, XY erkeği temsil ediyor. Bazen de kromozomlara bakıyorlar. Bazen........

© Tele1


Get it on Google Play