ALİMİN ORDUSU OLUR MU?
ALİMİN ORDUSU OLUR MU?
Bilim kelimesinin eski kültürümüzdeki karşılığı ilim, bununla uğraşan insanlarına alim dendiği malum. İlim kelimesini daha çok "insan bilimleri" ile uğraşan alanlar için kullanma eğilimi vardır. Tarih, siyaset, felsefe, kazıbilim, ilahiyat, dil, edebiyat alanları gibi. Mühendislik, fen, tıp ve temel bilimler alanları için de bilim (müspet ilimler) kelimesi sanki biraz daha tercih ediliyor. Müspet ilimler ifadesi bazen kafa karıştırır. Biri müspet ise diğeri menfi mi olacak? Aslında burada söylenmek istenen, ölçülebilir tekrarlanabilir bilim alanı ve konuları. Ancak Türk Dil Kurumu sözlüğünde ilim eşittir bilim.
Millî kimlik için; kültür köklerinin doğru okunması, bizi biz yapan değerlerin korunması ve yaşanması, dünün de bugünün de bilinmesi gerekir. Bu ve benzeri kelimeleri günlük hayatta kullanmasak bile anlamak gerekir. Kaldı ki bunlar geçmişi kaynağından okuyup anlamak kadar, bu kelimeleri kullanan Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve diğer Türk dünyası ile anlaşmamızı da kolaylaştırır.
Fen bilimleri alanları vücudun el, kol, bacak, omur, gövdesi ise, insan bilimleri veya toplum bilimleri için, beyin ve akıldır diyebiliriz. Bu nedenle ülkeye yön verenlerin fen bilimleri dışında kendi dil, tarih, edebiyat, sanat, felsefe ve ilahiyatından da haberdar olması gerekir. Aksi halde güçlü, pazulu bir toplum, öğrenilmiş çaresizlik (Stokholm sendromu), korkaklık, özgüvensizlik, rakip ya da düşmanın hile ve tuzaklarını fark edememek gibi nedenlerle yenilir veya teslim olur.
ORDU
6 Şubat 2025 Perşembe günü, Hacı Bayram Üniversitesinin Gazi mahallesindeki Itri Kongre Merkezinde, yaşayan en büyük Türk Dili hocası ve âlimi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun bey için yapılan iki günlük sempozyumun yapılacağı salonun önünü ve içindeki doluluğu görünce eşimin ağzından dökülüverdi bu ifade; "İşte Ahmet Bican Ercilasun’un bilim ordusu". Kendisi Türk dili dışında, Türk tarihi, Türk destanları ve Türk edebiyatı alanlarından onlarca akademisyen, binlerce öğrenci yetiştirmiş. Çağdaş Türk Lehçeleri üzerine ülkemizde ilk kez yapılmış 30-40 civarında yüksek lisans ve doktora çalışması, 40 civarında hepsi özgün ve kaynak niteliğinde kitap.
Çok sayıda idari görev de yapmış. Gazi Ü.de İletişim Fakültesi dekanlığı, bölüm ve anabilim dalı başkanlıkları, Kırgızistan Kırgız-Türk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi........
© tarihistan.org
