menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dönüşü Olmayan Nehir

9 1
21.02.2025

DÖNÜŞÜ OLMAYAN NEHİR

Kültür olgusu; “Dünya Coğrafyası”, “Dünya Tarihi” ve “İnsanlık Tarihi” ile ilgili olarak genel bilgi ve fikir sahibi olmakla başlar.

Bütün dünya ülkelerİndeki toplumlar; kültürel olarak, kendi tarihsel ve geleneksel sosyolojik yapı ve değerlerine özgü mahalle, köy, kasaba, şehir, bölge ve ülke yaşamı boyutları içinde çeşitli duygu ve düşünce süreçlerinden geçmişlerdir.

Ülkeler; kültür, ilim, bilim, teknoloji, ekonomi, ticaret, sanat, edebiyat ve felsefe alanlarında, kendi ulusal değerlerine sahip çıkarak, yaptıkları faydalı, doğru ve özgün katkılar oranında evrenselleşmektedirler.

Bu bağlamda, dünya planeti üzerinde on binlerce yıldır yaşamakta olan “İnsanlık Alemi” nin her bir kuşağı; sahip çıktığı kendi döneminin kadim geleneksel ve toplumsal değerlerini, bir miras olarak ardından gelen yeni nesillerin dönemlerine devretmiştir.

Söz konusu küresel olgunun bir devamı olarak İnsanlık, SSCB tarafından ilk yapay uydu olan Sputnik’in atmosferde yörüngeye fırlatılmasıyla 1957 yılında Uzay Çağı’na giriş yapmıştır.

Uzay Çağı; ABD’li astronatlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar olarak tarihe geçmesi, daha sonra da bazı küresel güçlerin gezegenlerde gizemli koloniler kurmasıyla devam etmektedir.

İnsanlık; 20.yüzyılda yaşanan Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Kore Savaşı ve Soğuk Savaş Dönemi sonrasında barış ve huzurlu bir döneme, “Romantizm Dönemi” ne adım atmıştır.

Bu dönemde ilim, bilim, felsefe ve entelektüel kültür ile teknoloji olağanüstü yükseliş kaydetmiştir.

Küresel insani, etik, toplumsal ve evrensel değerler, anlayış, siyaset bilimi, yumuşama politikası, diplomasi, sanat (müzik, tiyatro, opera, bale, vd.), edebiyat (şiir, öykü, roman, deneme vd.), sinema sektörü ve spor bu dönemde büyük önem ve değer kazanmıştır.

Bilge kişiler, bu dönemi, “Ne güzel zamanlardı” diyerek,........

© tarihistan.org