Türk Tarihi ve Cumhuriyet
Türk Tarihi ve Cumhuriyet
Türk tarihinde uygulamalarıyla fiilen yaşayan düşünce ve uygulamaların başında Cumhuriyet gelmektedir.
Cumhuriyet her ne kadar bir yönetim şekli ve adlandırma olarak Arapçadan neşet etmişse de Türk tarihinde ‘devlet Meclisi’, ‘Kurultay’, ‘Kengeş-Keneş’ adıyla fiilen uygulanagelen bir yönetim ve düşünce olduğu görülür.
Cumhuriyetin idare şekli gerçek halk yönetimiyle ve parlamenter demokrasi ile taçlandırıldıysa buna benzer bir uygulama Türk devlet yönetiminde Kurultayla açıklanabilir. Kurultaya seçilen temsilcilerin rastgele seçilmediği görülür. Kurultay üyeleri boylarının temsilcisi olarak Kurultaya katılır ve ülke yönetimine doğrudan katkı sağlarlardı.
Türk yönetim anlayışında kadınların da en az erkekler kadar söz hakkının olduğu görülmektedir. Hükümdar hanımları ve boyun ileri gelen temsilcileri arasında Kurultay ve devletin önemli birimlerinde görev almış birçok kadından bahsetmek mümkündür. Hatta bazı dönemlerde ülke yönetiminin kadınlar tarafından gerçekleştirilmiş olduğu görülür.
Türkiye Cumhuriyetinin ilanında gerçek halk idaresine geçme ve Türk töresini canlandırma anlayış ve amacını görmek mümkündür. Hatta Ön Türklerden (Proto-Türk M.Ö 10.000’den itibaren) itibaren Türk inanışı olarak kabul ettiğimiz “Haniflik” yerini İslam........
© tarihistan.org
visit website