Ramazan, Namaz Gecesi ve Kandil Feneri
Ramazan, Namaz Gecesi ve Kandil Feneri
Naci Yengin
Manisa gibi kadim ve köklü kültüre sahip birçok devlet ve yönetim tecrübesine sahip; Saruhan ve Osmanlı gibi saltanat bakiyesi taşıyan şehirlerde gelenek, kültür ve inançlar iç içe geçmiştir. Birini ötekinden ayırmak neredeyse mümkün değildir.
Türklerin Gök-Tengri olarak ifade ettiği Hanif inancından birçok özellikler taşıyan kültür ve gelenekleri devlet yapılanması, milli kimliğin oluşumunda birinci derecede rol oynamıştır. Türklerin binlerce yıllık inanç ve geleneklerinin en azından beş bin yıldır devam ettiğini söylemek mümkündür.
Türk dünyasının neresine giderseniz gidiniz eski Türk-Hanif inancıyla İslam inanıcının iç içe geçtiğini, etle tırnak gibi birer sentez olduğunu görürsünüz. Bunda Türklerin Gök-Tengri olarak kabul ettikleri Allah’ın birliğini benimseyen Hanif inancına çok benzeyen eski inanç yapılarıyla İslam’ın ortaya koyduğu inanç esaslarının birçok benzerlik göstermesinin de büyük payının olduğunu söylemek gerekir.
Türklerde milli kimliğin oluşmasında ramazan geleneklerinin büyük payı vardır. Bir anlamda Toy geleneği ile yaşatılarak sahip çıkılan Ramazan gelenekleri her yörenin ve bölge kültürünün az çok etkisinde kalarak bazı değişimlere uğramıştır.
Manisa’da ramazan geleneklerinin........
© tarihistan.org
