Pestisit Sorunu ve Çözümleri
Anadolu’daki Köyümden Sohbetler-18
Mustafa KARA
Pestisit Sorunu ve Çözümleri
Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte, daha az alandan daha fazla ürün elde etme zorunluluğu doğmuştur. Bu durum, birim alandan alınan verimi artırmak için kimyasal gübreler ve pestisitlerin yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır. Böcekler, mantarlar, yabani otlar ve diğer zararlılarla mücadelede hızlı ve etkili çözümler sunan pestisitler, kısa vadede üretim artışını sağlamıştır. Fakat bunun yanı sıra farklı sorunlar da ortaya çıkmıştır. Ülkemizde durum nedir? Başlıklar altında anlatmaya devam edelim.
Türkiye’de Pestisit sorunları ne zaman başladı?
Türkiye'de pestisit sorunu, modern tarım uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte 1950'li yıllardan sonra kademeli olarak ortaya çıkmaya başlamış olup; sorunun belirginleşmesi ve artması 1980'li yıllardan itibaren yoğunlaşmıştır.
Türkiye’de Pestisitle ilgili neler yapılıyor?
İlgili kurumlar ve kamu kuruluşları bununla ilgili çok yönlü çalışmalar yapmışlardır. Resmi kurumların çalışmaları şunlardır.
1.Mevzuat Düzenlemeleri: Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisitlerin üretimi, ithalatı, satışı ve kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler yapmaktadır. Bu düzenlemelerle yasaklı pestisitlerin kullanımı engellenmeye ve izin verilenlerin ise kontrollü bir şekilde kullanılması sağlanmaya çalışılmaktadır.
2.Denetimler: Bakanlık bünyesindeki ekipler, üretim alanlarında ve piyasada pestisit denetimleri gerçekleştirmektedir. "Hasat Öncesi Pestisit........© tarihistan.org
