İlkbaharda Yetiştirebileceğimiz Sebzeler
İlkbaharda Yetiştirebileceğimiz Sebzeler
Besin kaynağımız sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler sayesinde beslenmemize yardımcı olmaktadır. Sebzelerin kalorileri düşük olduğundan ne kadar bol yenilirse yenilsin kilo meydana getirmezler. İnsan sağlığı için sebzeler her zaman faydalı besinlerdir.
Çiftçiye göre toprakla çalışmak, ekmek, üretmek ve hasat etmek keyiflidir. İnsan vücudundaki pozitif enerjiyi toprağa atar, dinç olur. Çiftçinin toprağı işlemesiyle sebzeler ürüne dönüşünce huzur çoğalır. Tohumdan/fideden hasat’a kadar geçen her aşama tıpkı anne babanın bebeğine baktığı anı içerir. Bu aşamaların su, çapa, ilaç, budama ve ot temizliği gibi işleri vardır.
Mart ayında cemrenin toprağa düşmesi ve toprağın ısınmasıyla ekilen tohumlar, fideler çimlenmeye, yeşerip büyümeye elverişli hale gelir. Sebzelerin yetiştirilmesinde doğrudan tarlaya tohum ekilebildiği gibi fide ile üretim de mümkündür. Sebze üretiminde tohumları seçerken sertifikalı tohumlar veya elimizde bulunan yöresel ata tohumlar ile ekim dikimi yapabiliriz. İlkbahar mevsiminde domates, biber, patlıcan, salatalık, marul kavun, karpuz, soğan, börülce, fasulye ve soğan gibi ürünler ekilebilir. Üç çeşit ekim vardır: tarlaya ekim/dikim, viyole ekim, ocak fidanına ekim. İri tohumlar ile tarlaya doğrudan ekim yapılabildiği gibi, viyollere tohumlar atılarak hazırlanabilir.
Tohum ekerken tarlaya /viyole tohum ekiminde bir miktar toprak ile elenen yanmış ahır gübresine........
© tarihistan.org
