menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ordinaryüs Profesör Doktor Süheyl Ünver'den Mesir Tarihi

7 10
31.01.2025

Ordinaryüs Profesör Doktor Süheyl Ünver’den Mesir Tarihi


Süheyl Ünver Kimdir?

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin en parlak, en çalışkan, çok yönlü bilim adamlarındandır. 17 Şubat 1898’de İstanbul Haseki’de dünyaya gelmiştir. Babası Mustafa Enver Bey, Posta ve Telgraf Nezâreti İstanbul Muhâberât-ı Umûmiyye Müdürlüğü yapıyordu. Annesi Safiye Rukiye Hanım devrin ünlü hattatlarından Mehmet Şevki Efendi’nin kızıdır. Mekteb-i Tıbbiyye’ye 1915’te girip 1920’de tamamlamıştır.

Bir taraftan tıbbiyeye devam ederken diğer taraftan dedesi hattat Mehmed Şevki Efendi’den mülhem, sanatçı yanını Medresetü’l-hattâtîn’de geliştiriyordu. Burada tezhip ve ebru konusunda çok şey öğrendi. Sülüs ve Nesih yazılarını bir diğer akrabası olan eniştesi hattat Hasan Rızâ Efendi’nin yanında geliştirdi. Kara kalem ve sulu boya resim derslerini Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Bey’den aldı. Akademik hayata geçişi, İstanbul Dârülfünunu Tıp Fakültesi’nde 1930 yılında olur. 1933 Yılında Tıp Tarihi Enstitüsü’nü kurdu. 1939’Yılında profesörlüğe, 1954’te ordinaryüslüğe yükseltildi. Emekliye 1973’te ayrılsa da çalışmalarına hiç durmadan devam etti. 14 Şubat 1986’tarihinde İstanbul’da vefat etti. Çalışma azmi ile çevresindekilere her zaman örnek olmuştur.

Ordinaryüs Profesör Nedir?

Alman akademik sisteminden, 1933 yılında Türk akademik sistemine aktarılmış bir unvandır. 1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile kaldırılmıştır. Konusunda en uzman kişi, hocaların hocası da diyebileceğimiz alanında temayüz etmiş Profesörlere verilen paye idi.

Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver çalışmalarını daha çok Türk Tıp Tarihi üzerine yoğunlaştırmıştır. Tıp başta olmak üzere 2000 civarındaki kitap, makale, tebliğ, ansiklopedi maddesi ve gazete yazılarının çoğu bilim, kültür ve sanat tarihine dairdir.

Bu çalışmalarından biri de Manisa’nın en eski geleneklerinden olan Mesir üzerinedir. Süheyl hoca muhtelif zamanlarda Manisa’ya gelmiş, gerek Mesir gerekse ilgi alanına giren birçok konuda araştırma yapmıştır.

Hocamızın önce el yazısı ile kaleme aldığı daha sonra 17-25 Nisan 1971 tarihlerinde gerçekleştirilen Mesir şenliklerini konu alan “Mesir Dergisi”nde yayınlanan çalışması kendi yazdığı şekli ile aşağıdadır. Rahmetli Süheyl Ünver hocamız ile ilgili yazılarımız devam edecektir.

MESİR TARİHİMİZ

Ord. Prof.Dr.Süheyl Ünver

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Öğretim üyesi

Anadolu’muzda mesir macunu en azından beş bin (5000) senelik bir mâziye sahiptir. Tarihi seyri çok önemlidir. Umumi tıp tarihi kitapları bize öğretiyor ki bundan 50 asır önce Mezopotamya "Irak" sahasında Sümerler zamanında Nippur şehrinde isin denilen bir mabed vardır ki senenin belirli bir gününde gelenlere altın kap içinde saklı bir macun dağıtırlar. Kitaplar her ne kadar ay........

© tarihistan.org