Sağlık Bakanlığı’nın yönetim zafiyeti
Diğer
09 Şubat 2025
Sağlık Bakanlığı her yıl tabip, uzman tabip, diş tabibi, uzman diş tabibi, eczacı ve uzman eczacılar için açık kadroları duyurarak yapılan başvuruları kura sonucu değerlendiriyor. Geçtiğimiz yılın 3. dönem atama kuralarında karşımıza çıkan tablo Türkiye’de sağlık hizmetleri sunumunda bir yönetim zafiyetini ortaya koyuyor. Hoş, daha önceki kuralar da bundan pek farklı bir tablo değildi.
Son kurada ortaya çıkan tabloyu İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Yüce Ayhan ile değerlendik. Öncelikle, kuranın sonuçlarını hatırlatmakta yarar var.
31 Ekim 2024 tarih ve 32078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ilan ile Sağlık Bakanlığı 2024 yılı 3. dönem ilk defa ve yeniden atama kurası yapılacağını, tabip, uzman tabip, diş tabibi, uzman diş tabibi, eczacı ve uzman eczacı kadrolarına kura ile atama yapacağını duyurdu. Bu kurada açılan kadro sayısının 3.684 olduğu ve kuraya tüm meslek gruplarından toplam 19,153 adayın başvurduğu açıklandı. Tabip ve uzman hekimlerin atamalarına daha yakından bakmak için diş tabibi ve eczacı kadrolarını bir kenara bırakarak değerlendirmeleri yaptık. Açılan toplam 3.684 kadronun 375’i tabip, 2.685’i de uzman tabip kadrosuydu. Bu boş kadrolara kaç kişinin başvuru yaptığını bilmiyoruz. Atama detaylarına geçmeden Yüce’ye kuranın nasıl çalıştığını sordum.
Yüce, öncelikle başvuru sayılarına baktığımızda atanma talebinin oldukça yüksek olduğu izlenimi edinmenin mümkün olduğunun altını çiziyor. “Atanmak için kuraya katılmak isteyenler tercihlerini belirterek başvuruyor. Örneğin, bir hastanede 2 radyoloji kadrosu ilan edilmiş ve bu kadroya 1 ya da 2 kişi başvurmuşsa, atamaları otomatik olarak yapılıyor. İkiden fazla başvuru olduğu zaman kura ile 2 kişi belirleniyor. Dolayısıyla, kurada kaybeden atanamıyor.”
Şimdi sıkı durun. Yüce devam ediyor, “Bu kurada ilan edilen 2.685 kadronun uzman hekim kadrosu olması ve bu boş kadrolara atanan uzman hekim sayısının sadece 318 olması oldukça dikkat çekici. Bu sayılar ilan edilen uzman hekim kadrolarının sadece ’sine atama yapılabildiği, yani ilan edilen uzman hekim kadrolarının ’inin boş kaldığı anlamına geliyor. Karşımıza çıkan tablo Türkiye’de sağlık hizmetleri sunumunda bir yönetim zafiyetini ortaya koyuyor bence.”
Ben de hemen pratisyen hekim atamalarına bakıyorum, biraz daha iyi bir tablo var ama ilan edilen toplam 375 boş kadrodan yalnızca 79’una atama yapılabilmiş (!). Yani neredeyse başvuran her 4 hekimden 3’ü atanamamış.
Pratisyen hekimlerin kurasında 26 il yer almadı. Ancak, boş kadroların bulunduğu toplam 55 ilden hiç atama yapılamayan il sayısı 25 (bu nedenle doldurulamayan kadro sayısı 83). Uzman hekimlerde tüm iller kuradaydı, ancak 34 ile hiç atama yapılamadı (bu nedenle doldurulamayan kadro sayısı 510). Uzmanlar için ilan edilen branşlara baktığımızda da ilan edilen toplam 75 branştan 29’una hiç atama yapılamadığını görüyoruz.
Yüce, Sağlık Bakanlığı’nın bu ilanı hazırlarken hangi ilde, hangi vasıfta personele gerek duyulduğuna ilişkin bir hesap yaptığını ve buna göre bir istihdam planı, bir münhal (boş) kadro ilanı yapıyor olmasının beklendiğini söylüyor. “Yani Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği sayıların doğrudan ilgili bölgelerde sağlık hizmeti sunumu için gereken kadro açığını kapatmaya yönelik olduğunu varsayabiliriz.”
“Kura uygulamasında aynı ildeki, aynı kurumdaki, aynı kadroya tercih........© T24
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)