İmamoğlu’nun diploması elinden alınabilir mi?
Diğer
16 Mart 2025
Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olma ihtimali baş gösterince soruşturma, dava vb. süreçlerine bir yenisi eklendi. Diploması elinden alınmak isteniyor.
Tartışma çok teknik olduğu için fazlasıyla bilgi kirliliği yaratılıyor. Bu nedenle kısaca da olsa açıklık getirmek istiyorum bazı hukuki terimlere.
Bu yolla, kirliliğe düşmeyelim. Toplum sağlığını koruyalım.
Sahtelik, bir şeyin gerçek olmadığı, taklit veya yanıltıcı bir şekilde üretildiği anlamına gelir. Yani aslında olmayan bir belgeyi üzerinde oynama yaparak veya en baştan yaratmaktır sahtecilik.
Ekrem İmamoğlu’nun diploması, İstanbul Üniversitesi tarafından resmî biçimde verilmiştir.
Vaktiyle bir kişinin CİMER’e yaptığı, diplomanın sahte olduğu iddiasını içeren şikâyet üzerine yapılan araştırma sonucunda, diplomanın sahte olmadığı tespit edilmiştir.
Dolayısıyla tartışmanın sahtelik ile bir ilgisi yok.
Konumuz bağlamında denklik, bir ülkede alınan bir diplomanın veya belgenin başka bir ülkede veya kurumda geçerli olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir kavramdır. Örneğin, yurt dışında alınan bir üniversite diplomasının Türkiye’de geçerli sayılması için YÖK tarafından “denklik belgesi” verilmesi gerekir.
Şunu hemen kaydedelim: Yüksek eğitim kurumları bağlamında denklik, yurt dışındaki bir öğretim kurumunun verdiği diploma açısından önem taşır. Ekrem İmamoğlu’nun diploması, KKTC’deki veya herhangi bir yabancı üniversiteden değil, İstanbul Üniversitesi’nden.
Bu nedenle konunun “denklik” ile doğrudan ilişkisi yok.
Zaten YÖK’ün denklik konusunda yetkisi, 1983’te çıkarılan bir Kanun’da girmiş görünüyor. Bu kavramın net biçimde düzenlenmesi ise, Ekrem İmamoğlu’nun eğitim sürecinden sonra, ancak 1996 yılında çıkarılan bir yönetmelikle (buna 1996 Yönetmeliği diyelim) gerçekleşmiş. Dolayısıyla denklik konusu bile, İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecinde de net biçimde düzenlenmiş bir husus değil.
Fakat dediğim gibi meselenin denklikle doğrudan ilgisi yok.
Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim programından başka bir yükseköğretim programına geçiş yapması anlamına gelir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, öngörülen sürelerde mevzuatta sayılan koşulları karşıladıklarını gösteren belgelerle başvuru yaparlar. Kurumlar, bu başvuruları değerlendirerek öğrencilerin taleplerini kabul veya reddederler. Yatay geçişler, öğrencilerin başvuru yaptıkları andaki hukuki koşullara göre gerçekleştirilir.
İşte bu konu Ekrem İmamoğlu ile ilgilidir. Zira Ekrem İmamoğlu, 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngilizce) Bölümüne yatay geçiş yapmış bulunuyor.
Türkiye’de yatay geçiş mevzuatı zaman içinde değişiklikler yaşadı. Mevcut anayasal düzende, yatay geçiş konusundaki temel norm, YÖK Kanunu’dur (md. 7/e). Bu hüküm, YÖK’e, öğrencilerin yatay geçişleriyle ilgili esasları düzenleme yetkisi vermiştir.
YÖK, buna bağlı olarak ilkin 1982’de bir yönetmelik (buna “1982 Yönetmeliği” diyelim) çıkarmıştır. Bu yönetmeliğin, yurt dışındaki öğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için getirdiği şartlar şöyledir:
- Yabancı yükseköğretim kurumunda (yabancı dil hazırlık sınıfı hariç) en az iki yarı yıl okumuş olmak,
- Yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş olmak.
1982 Yönetmeliği, 1990........
© T24
