menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“İmamoğlu’nun diploması” tartışması yargı tacizinin parçasıdır

24 10
27.02.2025

Diğer

27 Şubat 2025

Günlerdir olmayan bir diplomayı değil de olan bir diplomayı tartışıyoruz.

Bence bu tartışmayı uzatmaya gerek yok.

Ekrem İmamoğlu ve anılan dönemde yatay geçiş yapan diğer yurttaşlar, kendilerine atfedilecek bir kusur ortaya konmadıkça hukuken “biz başvurduk ve geçiş yaptık” sözünden başka bir açıklama yapmak zorunda değiller.

Bu tür durumlarda, bireylerin öngörülebilir bir hukuk düzeni içinde hareket edebilmeleri ve devlet organlarının keyfi müdahalelerinden korunmaları için belirli anayasal ve uluslararası hukuk ilkeleri devreye girer.

Buna kazanılmış haklara saygı veya hukuki güvenlik ilkesi diyoruz. Hukuki güvenlik, bireylerin mevcut hukuk normlarına güvenerek geleceğe yönelik plan yapabilmelerini teminat altına alan temel bir hukuk ilkesidir. Kazanılmış haklar ise bireylerin geçmişte hukuka uygun şekilde elde ettikleri statülerin keyfi şekilde ortadan kaldırılmaması gerektiğini ifade eder.

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), bu meseleleri çok sayıda kararında ele almış ve hukuki güvenlik ilkesinin yalnızca bireysel haklar açısından değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması bakımından da kritik bir rol oynadığını vurgulamıştır. İHAM’ın konuya yaklaşımı, bireylerin devlete duyduğu güvenin korunmasını ve devletin keyfi uygulamalarla hak kayıplarına yol açmamasını sağlamak yönündedir. Nitekim, benzer olaylar yalnızca Türkiye’de değil, birçok Avrupa ülkesinde de yargıya taşınmış ve İHAM tarafından değerlendirilmiştir. Bu kararlar, devletlerin bireylerin geçmişte kazanılmış statülerini keyfi biçimde değiştiremeyeceğini ortaya koymuştur.

Örneğin, Şahin Kuş/Türkiye kararında başvurucu, Suriye’de bulunan Damas Üniversitesi’nin “Arap Dili ve Edebiyatı” bölümünden 1993 yılında diploma almıştı. Yükseköğretim........

© T24