menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

LUGAL Games Kurucusu Rahmi Aydemir: Ejderha Illuyanka, Teşup ile girdiği mücadeleyle bilinir ve oyun dünyasında muhteşem bir boss savaşına dönüşebilir

13 1
01.04.2025

Diğer

Konuk Yazar

01 Nisan 2025

Efsanelerin dilden dile yayıldığı o ilk günlerden bugüne, mitoloji anlatıları sürekli biçim değiştirdi. Kahramanların, tanrıların ve gizemli yaratıkların yer aldığı bu hikâyeler, sözden yazıya, kitaptan oyuna, oradan da sinemaya taşınarak her çağda yeni bir biçim kazandı. Sapkowski’nin "The Witcher"ı Slav mitolojisini karanlık bir atmosferle dijital çağa taşırken, Tolkien’in "Yüzüklerin Efendisi" epopesi Kuzey Avrupa mitlerini edebiyat, oyun ve sinemayla küresel bir fenomene dönüştürdü. Kratos’un tanrılara karşı verdiği destansı savaş "God of War"la oyun tarihine geçerken, Pers mitlerinden doğan "Prince of Persia" zamanı eğip büken bir prensi beyaz perdeye taşıdı.

Lara Croft, antik medeniyetlerin izini sürerek modern mitolojinin en ikonik kadın karakterlerinden biri haline gelirken; Nathan Drake ise "Uncharted" serisinde gizemli hazineler ve efsaneler arasında unutulmuş dünyaları keşfe çıktı. Her biri farklı bir mitolojik evrenden ilham alan bu karakterler, dijital anlatının imkanlarıyla şekillendi, oyun ve sinema kültürünün belleğine kazındı.

Bugün artık mitoloji sadece kitaplarda ya da müzelerde değil, ekranlarda, oyun kumandalarında ve dijital dünyada da yaşıyor. III. Uluslararası Mitoloji Filmleri Festivali, bu dönüşen anlatı dilini sahiplenerek bir adım daha ileri gidiyor. 22–30 Eylül tarihleri arasında İzmir, Manisa, İstanbul, Aydın (Efeler) ve Çanakkale Troya Antik Kenti’nde gezici bir programla gerçekleşecek olan festival, bu yıl LUGAL Games iş birliğiyle hayata geçirilen Dijital Oyun Yarışması ile mitolojiyi interaktif bir deneyime dönüştürüyor. Amaç; Anadolu’nun unutulmuş efsanelerini, oyun geliştiricilerin yaratıcılığıyla yeniden canlandırmak ve binlerce yıllık bu hikâyeleri genç kuşakların hayal dünyasına taşımak.

Konuyla ilgili LUGAL Games kurucusu Rahmi Aydemir ile konuştuk.

- LUGAL Games, Uluslararası Mitoloji Film Festivali ile Dijital Oyun Yarışması için iş birliği yaptı. Bu iş birliğinin arkasındaki temel motivasyon neydi?

R. Aydemir: Sahip olduğumuz derin geçmişi ve kültürel mirası anlatma ve tanıtma konusunda çaba gösteren bir avuç insanın ortak bir sancısı ve karın ağrısı var. Bir vizyon etrafında birleşmezsek, bu büyük hikâyeyi layıkıyla aktarmak için bireysel çabalarımız yeterli olmayacak, yerimizde saymaktan öteye gidemeyeceğiz, o epik, destansı hikayeler tarihin tozlu sayfalarında yok olup gidecekler.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin “İnsanlığın Ortak Mirası” mottosuyla mitolojiyi topluma sevdirme vizyonu, LUGAL Games'in ve aynı isimle kurulan LUGAL Film’in, bu toprakların, Anadolu’nun ve onun sahip olduğu eşsiz hikayeleri anlatma gayesi ile birleşince; interaktif medyanın en güçlü araçlarından biri olan dijital oyunları da festivale taşıma kararı aldık.

Öyle ya akraba, komşu ya da mirasçısı olduğumuz kadim medeniyetleri bizden iyi kim anlatabilir? Kendi hikâyelerimizi, kendi perspektifimizden, kendi sanat anlayışımızla işleyerek dünya ile paylaşmalıyız. Anadolu'nun ve çevresindeki kültürlerin sahip olduğu eşsiz mitolojik anlatıları, modern anlatım araçlarıyla geleceğe taşımak ve interaktif medyada hak ettiği yeri almasını sağlamak sorumluluğumuz. İşte bu yüzden, her geçen gün büyüyen bir aile olarak, kültürel mirasımızı yeniden keşfetmek ve onu en güçlü hikâye anlatımı biçimleriyle dünyaya tanıtmak için birlikte çalışmaya başladık.

- Video oyunlarının sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda bir anlatı sanatı olduğunu belirtiyorsunuz. Dijital oyunların Anadolu mitolojisinin tanıtılmasına katkılarını sizden dinleyebilir miyiz?

R. Aydemir: Dijital oyunlar, farklı kültürlerden oyuncuların erişimine açık küresel bir medya aracı. Onları yalnızca rekabet edilebilen veya sosyalleşmeye olanak tanıyan birer eğlence aracı olarak görmek yeterli değil. Oyun mekanikleri, “oyunlaştırma” adı verilen bir yaklaşımla birçok kurumun ilgi odağı haline gelmiş ve öğrenme aracı olarak da yaygın şekilde........

© T24