İtirazı olanlara senfonik Müslüm şarkıları | Hakan Taşıyan: Müslüm Baba’nın dünyasını kendi yaralarımla yorumluyorum
Diğer
03 Şubat 2025
Musa Göçmen ve Hakan Taşıyan
Arabesk… Uzun yıllar sosyoekonomik alt kültürün dert ortağı görülen, beyaz yakalı dediğimiz kesimin hatırı sayılır bölümü tarafından ötekileştirilen bir tür…
Nasıl ki bir dönem metalciler satanist sanıldı, yine bir dönem arabesk dinleyenlerin kuytu bir yerde kendine jilet atmasından korkuldu. -En azından benim cenahımda öyleydi-.
Kimi zaman hor görüldü, kimi zaman korkuldu, kimi zaman kıyasıya tartışıldı, kimi zaman sahiplenildi…
Sosyoekonomik düzeyin bir tık yükseldiği seviyede, herkes belgesel izlediği gibi hiç kimse arabesk dinlemiyordu.
Sonra arabesk modern medyada tekrar görünür olmaya başladı. Sergiler, hashtag’ler açıldı. Online platformların yıllık raporlarında fark edildi ki Z kuşağının yüzde kırk altısı arabesk dinliyordu.
Bu yılın ikinci gününde arabesk müziğin babalarından Ferdi Tayfur hayata gözlerini yumdu. Sosyal medyada yayınlanan taziye mesajlarında, bizim kuşağın kulağına arabesk tınısı değmediğini düşündüğüm insanları tek tek ortaya çıktı. Öyle ya; sen, ben, o, biz, siz, onlar arabesk dinlemediysek milyonlar satan albümleri kimler almış, dijital müzik platformlarında veya YouTube’da milyonlarca dinlemeleri kimler yapmıştı?
Arabesk, köyün ağıtını kentin kakofonisiyle harmanladı; kimileri sırtını dönse de bu müzik halkın içinden çıkıp büyüdü. “Dolmuş müziği” olarak gördüğümüz arabesk bir piyasa projesi miydi? Bu görüşü savunanlar olsa da; bu müzik, köyden kente göç etmiş insanın yalnızlığı, sevgisi, isyanı ve umudunun bir yansımasıydı. Bugüne geldiğimizde, sebepleri değişse de -belki “yalnızlık” daha öne çıkmış olabilir- aynı insani duygular devam ediyor. Bu süreçte arabesk; rock, pop ve senfonik formlarla birleşerek değişmeye devam ediyor.
Senfoni orkestrası ile farklı projelere imza atan besteci, orkestra şefi Musa Göçmen bu kez “İtirazım Var Senfonik Müslüm Şarkıları” projesiyle karşımıza çıktı. Bu projenin solisti Hakan Taşıyan ise Müslüm Gürses’in yaktığı meşaleyi kendi yaralarıyla taşımaya devam ediyor. Senfonik Müslüm Şarkıları’nın ilk konseri büyük ilgiyle Ankara’da gerçekleşti. Pek çok şehirde ilgiyle karşılanacağını düşündüğüm proje 22 Şubat’ta Antalya’da dinleyiciyle buluşacak.
Öncesinde Hakan Taşıyan ve Musa Göçmen ile yazışma imkânı bulduk.
Hakan Bey, sahnede bir Müslüm Gürses şarkısı söylerken nasıl bir his yaşıyorsunuz? Onun mirasını sürdürmekle kendi yorumunuzu katmak arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz?
H. Taşıyan: Öncelikle böyle bir soruyla duygularımı ifade etme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Müslüm Baba, bizim için sadece bir sanatçı değil, bir ekol, bir duygu okyanusuydu. Onun........
© T24
