Çocukların gelişimine bütünsel bakış: “Yol göster ama hükmetme”
Diğer
02 Şubat 2025
Geçen hafta (29 Ocak 2025) “Suna’nın Kızları” ekibi tarafından düzenlenen “Çocuk Odaklı Bir Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” sempozyumuna katıldım. Toplantı hayatında çocuk kavramına büyük bir yer açan Suna Kıraç’ın anısına yakışan bir atmosferde geçti. Ben de bu konuşma daveti ile çocuklar için bütüncül bir eko sistem arayışı çerçevesinde önemli bir çok proje yürüten “Suna’nın Kızları” grubunu tanıdım ve toplantı boyunca çocukların doğal gelişimine saygılı, özgürlük ve adaleti öne koyan, aile tutumlarının değişmesi için çocuk hekimlerinin etkisinden yararlanmanın önemine değinen, çocuklarla ilgili veri eksikliğine ve 1-3 yaş dönemi eğitimine/bakımına, çocuk gelişiminde anne/baba senkronizasyonun, rehberliğin, öğretmenlerin, arkadaşların yerine dikkat çeken tartışmalardan çok yararlandım. Bu güzel ve yararlı toplantı için @sunaninkizlari çok teşekkür ederim.
Suna’nın kızları, Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini, hedeflerini ve vizyonunu yaşatmak ve ileriye taşımak amacıyla kızı İpek Kıraç tarafından başlatılmış. AÇEV, TESEV, İhtiyaç Haritası, Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı, Derin Yoksulluk Ağı gibi birçok sivil toplum kuruluşu ve İBB ile çalışıyorlar ve yoksunluk içinde büyüyen 0-18 yaş arası başta kız çocuklar olmak üzere tüm çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılayan güvenli ve destekleyici eğitim ve öğrenme imkanlarına erişmelerine odaklanıyorlar. Çalışmaların çerçevesini hem kız hem oğlan çocuklara fayda sağlayacak bir ekosistem oluşturmak olarak belirlemişler. Yakın zamanda yayına aldıkları sitesi ile böyle bir ekosistem için veri sağlıyorlar ve Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman gibi bazı illerde, çocuk yaşam merkezleri, yaz enstitüleri, çocukları destekleyen mahalleler gibi saha projeleri yürütüyorlar. Bunların yanında İBB’nin kreş programını aktif olaralak destekliyorlar ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ile yakın bir iş birliği yapıyorlar.
“Çocuk Odaklı Bir Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” sempozyumu da verilerin değerlendirilmesi, iş birliği yapılan kuruluşların ve uzmanların görüşlerinin alınması için düzenlenmiş. Toplantıda Burcu Gündüz Maşalacı ve benim giriş konuşmalarından sonra, Aysel Madra, Çağla Ayaz, Etkin Gencer, Hasan Deniz, Özge Acar, Buğra Gökçe, Hacer Foggo, Tarık Tuncay ve Zeynep Kılıç çeşitli konularda sunumlar yaptılar. Ben de toplantının başında “Çocuğun Gelişimine Bütünsel Bakış: Bir Çocuk Hekiminin Düşünceleri” konulu bir konuşma yaptım ve çocuklarla kuşlar arasında paralellikler kurarak yaptığım konuşmamın iyi bir yankı bulmasından mutlu oldum.
Çocuğun gelişimine bütüncül bakış, aslında çocukların yaşamına, erişkinlerin masa lambası bakışı yerine çocukların deniz feneri bakışı ile bakmayı anlatmaktadır. Bu bakışta fiziksel, bilişsel, duygusal, sosyal ve manevi boyutlar birlikte ele alınır. Bütüncül bakışın ana ögeleri olarak, insani ve doğal çevre -oyun (çember çevirmek, ip atlamak) kadar, gökyüzüne bakmak da ihtiyaç- ev/aile/komşular/akrabalar/arkadaşlar/farklı olanlar ile temas, entegre eğitim, öğretmenin rolü ve iyi niyeti- okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin önemi-, sınıf ortamlarının ötesine geçmek-Hayat boyu öğrenme («İnsan öğrenmek için yaşar»-Melih Cevdet Anday), savunmasız durumdaki çocukları desteklemek- Toplum katılımı ve mentörlük (rehberlik), oyun temelli öğrenme sayılabilir.
Çocuğun gelişimini büyük ölçüde genetik bilgi (genotip)........
© T24
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)