Papa Francis rüyasını gerçekleştiremedi
Diğer
26 Nisan 2025
Geçen hafta hayata gözlerini yuman Papa Francis, yalnız Ruhani lideri olduğu Katolik Hıristiyanların ya da genel olarak Hıristiyanlığın bütün mezhepleri tarafından değil; Müslümanlar dahil diğer inançlar ve inançsızlar arasında da sevilen, saygı duyulan bir din adamıydı.
Katolik mezhebinin “İsa Cemiyeti” olarak tanımlanan Cizvitler (Jesuits) tarikatının bir mensubu idi ve mütevazılığı da bu tarikatin ilkelerine bağlılığından kaynaklıyordu.
Bu ilkelere saygı çerçevesinde Papa Francis “inançları ne olursa olsun her zaman mağdur insanların yanında” olmaya gayret gösterdiği içindir ki inananların da inanmayanların da saygı duyduğu özel bir kişiliğe sahipti.
Papa Francis, Papa’ların gömüldüğü Vatikan’ın görkemli Basilica di San Pietro (Aziz Petrus) Bazilika’sında değil; dua etmek için sık sık ziyaret ettiği ve daha mütevazı olan Santa Maria Maggiore (Meryem Ana) Kilisesine gömülmeyi vasiyet etmişti.
Papa Francis aynı mütevazılığı Papalığa seçildiği 2013’ten vefat ettiği 2025’e kadar Vatikan’da Papa’lara ayrılan konforlu dairelerde değil; daha mütevazı olan ve kardinallerin kaldığı Domus Sanctae Marthae (Santa Martha) evlerinden birinde yaşamayı yeğlemekle de göstermişti.
Papa Francis Hıristyan Katoliklerin Ruhani Lideri olarak Papalık makamına seçildikten bir yıl sonra, 2014’te İstanbul’u ziyaret ederek Hıristiyan Ortodoks’ların Ruhani Lideri olarak tanımlanan İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmüştü.
(Hatta bu ziyaretinde Sultan Ahemt Camii’nin içinde dönemin Diyanet bİşleri Başkanı Mehmet Görmez ile birlikte dua etmesi dikkatleri çekmişti.)
İki Ruhani liderin bu görüşmesi Hıristiyanlığın mezheplerini temsil eden bütün kiliselerin de büyük ilgisini çekmiş; 1054 yılında kopan kiliselerarası diyalogun devam edeceğini göstermişti.
Papalık ile Patriklik arasındaki görüşmelerin ne denli önemli olduğunu anlamak için yalnız Hıristiyan olmak yeterli değil.
İsa Peygamberin varlığından sonra tek çatı altındaki Hıristiyanlık,1054 yılında iki keskin cepheye ayrılmıştı.
Orta çağda ve Doğu Roma Bizans İmparatorluğu döneminde “Büyük Schizma” (bir nevi büyük yırtılma/ayrılış) olarak tarihe geçen bu cepheleşme, Kiliseyi “Katolikler ve Ortodokslar” olarak ikiye ayırmış; Papa’lar Katoliklerin lideri; Patrikler de........© T24
