menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cinsel aktivite ve kalp durması

39 1
25.02.2025

Diğer

Konuk Yazar

25 Şubat 2025

Cinsel aktivite (seksüel aktivite demeyi tercih ederim ama böyle de kalabilir), memeli yaşamının doğal bir parçasıdır” gibi, defalarca karşılaştığınız klasik bir girişi yaparak ve sonradan alışıldık “fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerine olumlu etkileri vardır” diye devam edip, okumayı bırakmanıza neden olabilirim ama böyle yapmayacağım. Ucu açık şeyler yazarak okumanızı sürdürme gayreti oluşturmanızı da sağlamaya çalışmayacağım. Ancak “Orta Çağ Avrupa’sında dini bir inanışla ele alınmış ve günahkârlığın ilahi cezası olarak yorumlanan, cinsel aktivite sırasında kalp durması veya cinsel aktivite sırasında kalp ile ilgili bir sorun yaşanmasından bahsederken, partnerlerden birinin başına gelen ölümden elde edilen matbu otopsi rapor kâğıtlarına düşülmüş kısa notlarla, ölüm nedenlerini içeren verilerin analizine hakemli ciddi dergi(ler)de değinen bir yazı eşliğinde yorum yapacağım” dersem, bence bu mevzuya binaen okursunuz diye düşünüyorum. Çünkü hepimizi ilgilendiren bir tarafı var konunun.

Aşkta Her Şey Mümkün (orijinal adı "Something's Gotta Give"), adlı filmde Harry Sanborn (Jack Nicholson) cinsel aktivite hazırlıkları nedeniyle gelişen göğüs ağrısıyla hastaneye kendini “atarak” olası kalp krizi nedenli ölümden kurtuluyor. Filmde kısa bir sahne ama eğitim videosu olacak nitelikte ve bu yazının anafikrine de uygun... Benzer bir örneği Züğürt Ağa filminde Abdo Ağa’nın gerdeğe girdiğinde ölümüyle cinsel aktivite sırasında yaşanan bir kalp krizine tanık oluyoruz.

Yani arz-ı endam ettiğimiz bu dünyadan göçüp gitmemizin yolu ölüm ise, cinsel aktivite sırasındaki ölüme “trajik” diyen insan bedenlerinin de istatistiksel birer veri olmaya aday olduklarına atıfta bulunarak, sorgulamadan ama aynı zamanda da kınamadan, bu tür bir ölümü metanetle karşılamamız gerektiğini ve her türden inanca sahip olan veya olmayan insanlar olarak meyyite saygıyı gerektiren bu durumu tartışmaya çalışacağım. Bu şekilde bir ölümü, -eğer tıbbi, bilimsel veya kriminal bir yararı yoksa- tartışmak (anlatmak değil) diğer ölüm nedenlerinin kısa sürede unutulduğu düşünülürse ne anlama geliyor olabilir?

Cinsel aktivite sırasındaki ölümler, hem tıbbi, hem kültürel ve hem de magazin konusu konusu olmuştur. Dünyada akli melekeleri yerinde olan insanların, -kültürel farklılıklar gösterseler de- dedikoduyu sevdiklerini düşünüyorum. Dedikodu olmasaydı, bilimsel ilerlemelerin bir kısmı olmayabilirdi. Bakınız Tesla ve Edison ikilisi arasında yaşanan çekişmelere. Her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Ölme şeklimiz ne olursa olsun, ölüm başlı başına bir trajedidir ve meyyit arkasından “dedi” yapılabilir ama bir “meyyit”in ardından sırf cinsel aktivite sırasında öldü diye magazine konu edilemez. Nedenlerini anlatacağım...

Cinsel aktivite sırasında ölümün gerçekleşmesiyle, meyyit için bilimsel açıklamaların önemi yoktur. Bu ölümün gerçekleşme şekli, yeri ve zamanı üzerinde cenazeye giden zevatın “ölüm mekanı” ve “nedeni” ile ilgili konuşması alışıldık bir durumdur. Ancak cenazeye katılanların, cinsel aktivite sırasında ölenin, ölüm şeklini sorunlu olarak görmesi, insanlığın kalp ve cinsellik konusundaki “ayıp”lı ve kurgusal tutumunun bir sonucu olabilir. Bunun mitolojik geçmişi de vardır. Herkes Antik Yunan Pantheonunda cinsel zorbalığın antropomorfizmini bilmediğne göre, cinsel aktivite sırasındaki ölümü ile her duyudan yoksun meyyite olan merakı tetikleyen nedir? Ha bu arada bu soru aynı zamanda tarihseldir de. Cinsel aktivite sırasında gerçekleşen kalp durmalarının altında yatan ve kalbe ait olduğu düşünülen patolojinin türü tıpçı araştırma görevlilerinin alanıdır. Onlar için bu ayrıntılar önemli olabilir. Kimin meyyit arkasından ne gibi düzmece şeyler söylediğinin meyyit için önemi yoktur ama geride kalanlar için bu ahlaki bir sorun olmaya devam edecektir.

Antrparantez; bu arada cinsel aktivite sırasındaki ölümü, inançsal anlam ve temeli değişmiş “epectase”’ın, 1970lerden sonraki anlamı değişmiş “efektaz” (=epectase= orgazm sırasında ölüm) ile karıştırarak, burayı bir polemik alanına çevirmeyelim lütfen. Bu anlam değişikliği, 1899 yılında metresiyle Elysee Sarayı'nda yaptığı cinsel fantezi sırasında ölen Fransız Cumhurbaşkanı Félix Faure, insanların zihninde öyle bir iz bıraktı ki, rakibi olan Georges Clemenceau onun için "O, Sezar olmak istiyordu, oysa o yalnızca Pompeius'tu” dedi (Sezar’a karşı savaşmak zorunda olan ve Mısır’da hak etmediği bir ölümle karşılaşmaya atıfta bulunduğunu sanıyorum. Başka yorumlar da kabul edilir... Aynı şey, muhtemelen daha az tanınmış birçok başka kişi için de geçerlidir. Bu arada efektazinin ilham kaynağı olduğu yönetmenler ve yazarlar da vardır ve eserlerinde bu sıradışı ölümü sahnelemişlerdir (Woody Allen ve Honoré de Balzac). "Küçük ölüm" olarak da adlandırdıkları bu durum,........

© T24