Cerrahi ortadan kalkar mı?
Diğer
19 Ocak 2025
Günümüzün tartışma konularından biri de yapay zekânın ve bununla birlikte robotların hekimlerin yerini alıp almayacağı. Elbette bu tartışmayı futbol ve siyaset konularından kendini uzaklaştırmayı başaranlar yapabiliyor.
Ben bir cerrah olarak bu konuya bakarken şöyle bir soru aklıma takıldı: “Önce robotlar mı cerrahların yerini alacak, yoksa buna daha sıra gelmeden ameliyat kavramı mı ortadan kalkacak?”
Daha önceki yazılarımdan birine şöyle başlamışım: “Cerrahlar bir gün dinazorlar gibi dünya üzerinden kaybolup yok olurlar mı? Neden olmasın? Üstelik de böyle bir şey olursa hastaların çoğunluğu kendini daha mutlu ve emniyette hissedecektir. Öyle ya, hiç kimse ameliyat olmaya koşa koşa gitmiyor.
Cerrahi işlemler hastalar için korku nedenidir elbette. Her cerrahi işlem ölüm dahil birçok komplikasyona açık olmasının yanında ağrılar ve acılar ile özdeşleşmiştir. Cerrahi işlemin başarılı olup olmayacağı endişesi de cabası.”
Zamanında etkili ilaçlar yokken verem bile cerrahi yoldan tedavi edilmeye çalışılırmış. 1970’li yıllarda en çok yapılan ameliyatlar mide ülseri için yapılanlardı. Etkili ilaçların ortaya çıkması ile artık bu işlemler tarihe karıştı.
Kanserin birçok türü halen cerrahi olarak tedavi ediliyor ama bunun böyle devam etmeyeceğine güvenim tam. Hasta olan bir organı kesip çıkarmak en iyi tedavi yöntemi olmamalı.
Öte yandan kanser için yapılan ameliyatlar da gittikçe küçülüyor. En güzel örnek meme kanseri cerrahisi: Elli yıl önce kanser tanısı konduğunda tüm meme, koltuk altı lenf bezleri ve göğüs ön duvar kasları cerrahi olarak alınırken, ilerleyen yıllarda önce göğüs ön duvar kasları kendini kurtardı. Daha sonra ise memenin tamamen alınmayıp sadece kanserli dokunun normal sınırlarla çıkartılmasına geçildi. Şimdilerde ise koltuk altı lenf bezlerinin alınıp alınmaması tartışılıyor.........
© T24
