Mehmet Şimşek bizi İran’la savaşa mı sokacak?
Diğer
28 Nisan 2025
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar toplantıları için gittiği Vaşington’da ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile 23 Nisan’da görüştü. Görüşmenin içeriğine ilişkin olarak iki taraf ayrı ayrı açıklamalar yaptı. Böylece ancak iki metni yan yana koyunca ne konuşulduğuna dair bir fikir edinmek mümkün olabildi.
Üstelik ABD tarafı ilk koyduğu metindeki “Bakan, Türk piyasalarındaki oynaklık/dalgalanmalar ve Türkiye'nin belirsiz ekonomik görünümüne yönelik güncel ve gelecekteki eylemleri hakkında bilgi aldı” ibaresini de sonradan kaldırdı. Şimşek’in ABD’li ev sahibi tarafından sigaya çekildiği açıkça belli oluyor da benim bugün üzerinde durmak istediğim yer orası değil.
Zira, aynı ABD açıklamasında ev sahibinin Rusya ve özellikle bu yazıda ele almak istediğim İran politikalarında ev sahibinin Türkiye’yi terkisine almak istediği de görülüyor: “Bessent ve Şimşek ayrıca ABD’nin İran’a ve vekillerine yönelik sürdürdüğü azami baskı kampanyasını da görüşmüşlerdir.”
Tuhaf tecelli, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki Bender Abbas’ta bulunan Şehit Recai konteyner limanında da devasa (video görüntüleri izlenebilir) bir patlama gerçekleşti. Henüz nedeni hakkında bilgi verilmeyen söz konusu patlamada İran’ın paylaştığı resmi verilere göre en az 24 ölü ve 800’ü aşkın yaralı var.
Patlamanın İran’ın ihracat ve ithalatını önemli ölçüde sekteye uğratacağı belirtiliyor. Nitekim, İran makamları da Şehit Recai’deki etkinliğin daha kuzeyde yani Basra Körfezi içlerindeki İmam Humeyni başta olmak üzere diğer limanlara aktarılacağını duyurdular.
O arada, ABD Başkanı Trump da TIME dergisine verdiği mülakatta İran’ın “rehberi” Hameney’le görüşme olasılığına kapı aralıyor. Buna karşılık, müzakere girişimlerinden beklenen sonuç alınamadığı takdirde de “kurt sürüsüne önderlik edeceğini” ifadeyle, İran’a “kurtlar gibi saldıracaklarını” veya daha diplomatik şekilde dile getirirsek, İran’a karşı askeri müdahale seçeneği (o durumda kaçınılmaz olarak) gündeme geldiğinde bir koalisyon kurarak başına geçeceğini ima ediyor.
Aynı TIME dergisi söyleşisinde, Trump ayrıca, İsrail başbakanı Netanyahu’nun onu İran’la savaşa “sürükleyeceği” iddiasını yalanlıyor. Netanyahu’nun askeri seçeneğe ne denli yatkın olduğunu anlamak için Gazze, Lübnan, Suriye hatta Yemen’de yaptıklarına bakmak yeterli. İsrail Başbakanının İran’la diplomatik yoldan sonuç alınamayacağı kanısında olduğu da biliniyor.
İran’ın nükleer silâh üretebilme olasılığı ise, ABD ve İsrail’in ötesinde çok daha geniş bir devletler topluluğunu ilgilendiren, küresel ölçekte bir konu. Dolayısıyla, Trump da anlaşmaya varılamadığı takdirde elinin........
© T24
