Yitik üzümün peşinde…
Diğer
31 Mayıs 2025
Tekirdağ'daki yaşlı bağların Gamay üzümleri yıllar sonra adlı adınca bir şaraba hayat verdi
2000’lerin başında Fransız şarap dünyası alışılmadık bir dava ile çalkalanıyordu. Avrupa’nın önemli bir tadımcısı olan, başkanlığını yürüttüğü “Grand Jury Europeen” ile en önemli bölgelerin şaraplarını ekibiyle birlikte tadıp puanlayan François Mauss, Beaujolais (Bojole) bölgesinin ünlü taze kırmızı şarabı için bir röportajında “Vin de Merde” (B..tan şarap) demiş, Beaujolais Şarapçılar Birliği de “Şarabımıza hakaret ederek ününü zedeliyor, saygınlığına ve satışlarına darbe vuruyor” diye dava açmıştı. İşin ilginci, yüksek mahkeme üreticilerin tazminat talebini reddederek davayı Mauss lehine sonuçlandırmış, böylece bir yerde şarabın “b..tan” olduğu da tescil edilmişti. Fransa’nın bu kalitesinden çok rahat içimi ve sevimli pazarlama teknikleriyle ünlü şarabının üreticileri, “Lanet olsun. Davayı açmaz olaydık, geri tepti, mahkemenin sonucu itibarımıza daha büyük darbe vurdu” diyorlardı. Ve o günleri hatırladıkça acı acı gülüyorlardı.
Çarşamba akşamı Galatasaray’daki Aslı Tunca otelinde kristal kadehime dolan mürekkep moru rengindeki şarabın ise Fransa’daki o “b..tan” şarap ile hiçbir ilgisi yoktu. Hatta tam tersine çok iyiydi… Yıllardır deneysel bir seri altında unutulmuş bağları ve üzümleri gün yüzüne çıkaran Kayra’nın tıpkı Beaujolais’ler gibi Gamay üzümünden yaptığı şarap, orijinalinden çok farklıydı. Zaten üzümün ülkemizdeki öyküsü de çok farklıydı…
Fransa’nın harika kırmızılarıyla ünlü Burgonya bölgesinin alt ucundaki Beaujolais, yörenin ince kabuklu ve bol sulu Gamay üzümlerinin fazla hafif bir şarap vermesinden dolayı hep geride kalmıştı. 1950’lerde bazı üreticiler yöre şaraplarını yeni keşfedilen “karbonik maserasyon” yöntemiyle yapmış, ortaya çok daha hafif, meyvemsi ve çiçeksi aromaları burunda patlayan, ancak bu sevimli özellikleri kısa sürede kaybolup içimi “boşalan” bir şarap çıkmıştı. Bu teknikle şarabın dinlenmesine ihtiyaç yoktu, Eylül’de kesilen üzümlerin şarabı Ekim’de işlenip Kasım’da piyasaya çıkabiliyordu. Böylece “Yeni Bojole” anlamındaki Beaujolais Nouveau doğdu, her Kasım’ın üçüncü Perşembe’si aynı anda piyasaya sürülerek bir turfanda şarap geleneği yarattı. Şarap barları “Yeni Bojole geldi” afişleriyle donandı, şaraplar neşe içinde bir-iki haftada tükendi. Zaten yılbaşına kalsa tadları iyice........
© T24
