menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Saraydaki hayalet

18 2
28.03.2025

Diğer

28 Mart 2025

Geçen haftaki yazımda Dünya genelindeki “Demokrasi Dışı” anlayışın ve yönetimlerin yükselişte olduğunu yazmıştım.

"Ülkede işler hiç iyi gitmiyor sevgili okur..." demiştim.

2024’te dünyada küresel nüfusunun yarısından fazlası sandık başına gitti ve ortalama “Demokrasi Endeksi’nin (2023teki 5,23'ten) daha da alta, 5.17’ye düştüğü anlaşıldı...

Bu tip endekslerin araştırılıp yapılmaya başlandığı 1972 yılında, ülkemiz dünyanın gözünde “Free/HÜR” bir Ülke idi.

1980 den itibaren “Partly Free/Kısmen HÜR” olmuş, 2017’te ise “Not free/Hür olmayan” ülke haline gelmişiz... Bu yıl; Hürriyet Endeksi’nde 100 üzerinden 33 alıyoruz. Siyasi haklar da 40 üzerinden 17, sivil özgürlükte 60 üzerinden 16…

Bu yazımın T24’te yayınlandığı günün ertesi Sn. İmamoğlu tutuklandı… Ben bu kadar da olmaz falan derken, ülkedeki siyasilerin “hemen hepsi” haklı çıktı…

Anlamaya , bir anlam vermeğe çalışırken; istemsiz olarak aklıma “Operadaki hayalet” (Le Fantôme de l'Opéra, Fransız yazar Gaston Leroux'nun 1910 da yayımlanan bir romanı.”) geldi.

Bu aslında basit plotlar (hikayeler) üzerine yapılandırılmış bir hikâye. Faust’tan Othello’ya hatta eski Anadolu Mitlerine kadar izler bulabilirsiniz. Roman 19. yüzyılda Paris Operası'nda yaşanan -kimisi gerçek- bazı olayları anlatıyor.

Kabaca konu bir büyük binada kendini -çok çirkin olduğu için- gizleyerek kimine göre iyi kimine göre kötü bir şeyler yapan, yaptıran bir “hayalet” Tabii olarak içine bir de aşk hikayesi oturtulmuş; ancak önemli olan “Hayaletin” varlığı, ruh hali ve yaptıkları.

1900’lerin başında yapılan birkaç filmi ve sahne çalışması sonunda; En son büyük “Müzikal” dehası İngiliz Andrew Lloyd Weber tarafından 1980’lerin başında Londra da West End’de sahneye kondu; Ben tesadüfen ilk seyredenlerden biri oldum. Birkaç yıl sonra New York Broadway de başladı ; Hala Oynuyor. Tarihin en uzun oynayana “Sahne Eseri”

İlk eserini 1965 de besteleyen Weber’in son eseri İllüzyonist 2023 de başladı. Şu anda (2025) Sherlock Holmes komedisi üzerinde çalışan Besteci, bu 60 yılda; 7 Tony, 3 Grammy, 1 Oscar, 1 Emmy, 6 Olivier ödülü ve 1 Altın Küre Ödülü kazanmış.

Bu güzel “sanat” dünyasından; tekrar yaşadığımız “berbat” günlere dönelim…

Ekrem Bey, Türk Milletinin, istikbaline dair “her şey çok güzel olacak!!” duygusunu canlı tuttuğu için tutuklandı.

Tutuklatan da AKP yönetimi. İstedikleri kadar “Türk Adaleti” falan desinler. Ben 80 yıldır Türk Adaletinin Vatandaşın, seçtiği ve bu derece sevdiği bir kimseyi “sebep icat ederek” hapse attığını bilmiyorum. Seçilmişlerin asıldığı bile oldu; ancak ortada bir ihtilal vardı; Yani Adalet yoktu.

AKP siyasileri ve yandaş medya boyuna “Efendim hele bekleyin mahkeme sonuçlansın!!” filan gibi soğutma hamleleri yapıyorlar ama; Vatandaşın 23........

© T24