Metrobüs kazası
Diğer
07 Eylül 2024
Hollanda Kuzey Brabant Vilayeti'nin baş şehri Eindhoven'dır.
Eindhoven Belediyesi, 1993'de, Meerhaven banliyösüne 7000 ev izni vermeye karar verdi. Ulaşım ihtiyacının araştırılması işini de BOM'a verdi.
BOM; Ar-Ge şirketi PDE OTOMOTİVE, proje geliştirme ve üretim organizasyonu şirketi DUVEDEC, elektonik sistemler ve otomosyon şirketleri, SİMAC ve NEWAYS'i davet ederek, APTS (gelişmiş toplu taşıma sistemi) Projesini kurdu. VDL BOVA'da davet edildi tabii.
Bu grup, neticede sadece Eindhoven'da değil, gelişmiş Avrupa şehirlerinde de kullanılabilecek, ileri teknoloji içeren PHILEAS otobüs sistemini geliştirdi. Bu sistem şöförsüz, -elektronik sensörleri olan yollarda- kullanılabilecek, son derece konforlu, çevre dostu bir "metro otobüs". Hibrid bir sistem ile yürüyor. Esas motorları elektrikli. Aküleri şarj eden dizel motoru istenirse çekişe yardım ediyor. Duraklara yan yan yanaşabiliyor.
Metrodan ve tramvaydan daha ucuz, çevreci bir "uzun otobüs".
Araştırma sonunda ortaya çıkan "otobüs" için açılan AB ihalesini VDL Groep kazandı; PHILEAS üretimi başladı.
Bunları iki sebepten yazdım.
İlki, "kamu kurumu" olan belediyelerin Batı'da üstlendiği işleri ve karar tarzını görün istedim.
İstanbul Belediyesi, hem yaklaşık 30 misli nüfusa hizmet götürmek zorunda, hem de ulaşım ve trafik problemi 30 misli çok!
"Belediye uzmanları", batı istanbul için "otobüs taşımacılığı" tercih etmiş! Otobüs cinsi olarak da PHİLEAS'ı seçiyorlar.
Türkiye'de otobüs endüstrisi Hollanda ile aynı tarihlerde başladı ancak, bugün Türkiye Avrupa'nın en büyük üreticisi! Teknoloji de üretiyor ve bütün dünyaya otobüs satıyor. (2006'da 4000 adet civarında.)
Metrobüs hattına alınacak otobüslerin Phileas gibi çift taraflı kapısı olmalı. Çünkü plansız çalışıldığı için metro hattında sadece (ortada) durak var. Otobüslere tek taraftan binilir. O zaman da tersine trafik kullanmak durumunda kalırsınız. Bu çok tehlikeli.
En önemlisi, Organisation Internationale des Constructeurs d'Automobiles - Uluslararası Otomobil üreticileri organizasyonu (OICA) üyesi, Türk otomotiv endüstrisini bir araya getirmiş; Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) var. Üstelik OSD Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer OICA'nın başkan yardımcısı!
Bütün bu kişi ve kuruluşlar yok sayılıp kendi başına metrobus ithaline karar veriliyor.
Ankara'nın ucuz diye "Çin taşı" ithal etmesi gibi; İstanbul Belediyesi'nin de "yerli malı kullanma" refleksi yok!
Otobüs, otomotivde en çok katma değer yaratan ürün; robotlar ile değil, el emeği ile yapılıyor.
Onun için AB'nin üretim merkezi........
© T24
visit website