menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Aynı gruba dahil şirketlerin birbirine döviz veya Türk Lirası cinsinden borç para vermelerinin mevzuat karşısındaki durumu

18 1
08.04.2025

Diğer

Konuk Yazar

08 Nisan 2025

Öteden beri aynı gruba dahil şirketlerin birbirine borç para verip veremeyecekleri tartışma konusu olmuştur. Konu hem kredi verme yetkisi hem de vergiye dair mevzuat açısından tereddütlere yol açmaktadır. Yazımda mevcut mevzuat çerçevesinde bu konuyu değerlendireceğim.

Daha önceleri bankalar dışındaki kişi ve kurumların ödünç para vermelerini düzenleyen 90 Sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlükte iken, aynı gruba dahil şirketlerin kendi aralarında borç para alıp vermeleri konusunda bir tartışma bulunmuyordu. Çünkü bu Kararnamenin 2. maddesiyle tüzel kişilerin doğrudan veya ortak veya iştirakleri vasıtasıyla dolaylı olarak ortaklık ilişkisi içinde bulundukları diğer tüzel kişilere ödünç para vermeleri Kararname kapsamı dışında bırakılmış ve böylece bunlar Kararnamenin 9. maddesi ile tefecilikle suçlanmaktan ve devamında Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesinde belirtilen hapis ve para cezalarından ari tutulmuştu.

Ancak mezkur KHK 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ile 13.12.2012 tarihinde yürürlükten kaldırılınca ve bu Kanunda yürürlükten KHK’daki benzer düzenlemeye yer verilmeyince, grup şirketlerinin artık birbirine borç verip veremeyecekleri konusunda tereddütler ortaya çıktı.

Durum böyle olmakla birlikte, grup şirketleri yine de birbirlerine borç para vermeye devam ettiler. Tabii çoğu şirket, transfer fiyatlaması kuralları gereği bu borç paraları emsal faiz oranından faizlendirdi ve bunun kurumlar vergisini ve KDV’sini ödedi. Böyleleri için vergisel bir sorun olmasa da yukarıda belirttiğimiz tefecilik sorunu her zaman vardı. Ne var ki bilgimiz dahilinde kimseye böyle bir suçlama yöneltilmedi.

Nihayet TCMB tarafından yayınlanan Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin 38. maddesiyle yapılan........

© T24