menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon’un görevden alınmasının anlamı

19 2
05.04.2025

Diğer

05 Nisan 2025

Güney Kore Anayasa Mahkemesi dün, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un 14 Aralık’ta Parlamento tarafından görevden alınma kararını oybirliği ile onaylayarak, azil sürecine son noktayı koydu. Ülkede şimdi Anayasa gereği en geç 60 gün içinde seçime gidilmesi gerekecek.

Bu konuda daha önce T24’te yazdığımız yazılarda anlatmaya çalıştığımız üzere, ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin (DP) yasama organı seçimlerinde ezici şekilde çoğunluğu kazanmasından sonra ülkeyi istediği gibi yönetemez duruma düşen Yoon, 3 Aralık’ta ülkede sıkıyönetim ilan ederek Parlamento’yu kapatmaya ve muhaliflerini tutuklatmaya teşebbüs etmişti. Bu bir sivil darbe girişiminden başka şey değildi.

Ama işler Yoon’un beklediği şekilde gitmedi. Cumhurbaşkanı’nın kendi iktidar partisi Halk Gücü (PPP), ana muhalefet Demokratik Parti ve diğer muhalif partilerle birlikte sıkıyönetim ilanına karşı çıktı. Diğer taraftan, muhalif partilerin çağrısına uyan halk, anında Parlamento’nun önünde geniş kitleler halinde toplanarak gösterilere başladı. Askerler tarafından sarılan Parlamento’ya ulaşmayı başaran milletvekilleri barikatları aşarak gece yarısı olağanüstü oturumda Cumhurbaşkanı’nın sıkıyönetim kararını iptal ettiler. O gece Güney Kore demokrasisi için kritik bir geceydi. Asker ve polis yukarıdan verilen emirlere uymayarak, göstericilere ve milletvekillerine şiddet uygulamadılar. Sıkıyönetim kararının kaldırılmasından sonra, askerler barakalarına geri dönmesini bildiler. Buna karşılık göstericiler de aşırılığa kaçmadan barışçıl şekilde anayasal protesto haklarını kullandılar. Eğer o gece kan dökülmüş olsaydı, Güney Kore bugün çok farklı bir yerde olurdu.

Cumhurbaşkanı’nın sivil darbe teşebbüsünün dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Güney Kore’ye azımsanmayacak bir maliyeti oldu. Krizin yarattığı finansal ve ekonomik sarsıntı nedeniyle Güney Kore para birimi won, dolar karşısında son 25 ayın en düşük seviyesine inerken, borsa yüzde 5 civarında değer kaybetti. Ülkedeki yabancı yatırımlarda önemli çıkışlar görüldü. Ama en önemli darbeyi Güney Kore demokrasisi ve ülkenin dış itibarı aldı. Dünyanın en ileri demokrasileri arasında yer alan Güney Kore’nin bu konumu sarsıntıya uğradı, ülkenin siyasi istikrarı sorgulanır hale geldi. Anayasa Mahkemesi’nin dün aldığı karara rağmen Güney Kore’nin eski itibarını yeniden kazanması zaman alacak.

Bunlar sadece bir kişinin siyasi hırsı ve koltuk sevdası nedeniyle yaşandı. Artık “sabık Cumhurbaşkanı” olarak adlandırmamız gereken Yoon Suk-yeol, uğruna ağır bedeller ödenen demokrasiye ve hukuk devletine saygılı davranacağına, ülkenin kazanımlarını bir tekmede yıkmaya çalıştı. Demokrasi uzlaşma gerektirir. Yoon Parlamento’da muhalefetle uzlaşma arayacağına muhaliflerini tutuklatarak onları yok........

© T24