menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İstanbul zirvesi: Tarihî bir adım mı atıldı, dağ fare mi doğurdu?

37 1
18.05.2025

Diğer

18 Mayıs 2025

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin üç yıllık bir aradan sonra, 16 Mayıs 2025’te İstanbul’da buluşup savaşla ilgili konuları ele alması kuşkusuz önemli bir adımdı.

Bu görüşmeler sırasında tarafların 39 aydır süren savaşta şimdiye kadarki en büyük esir takasını (karşılıklı olarak biner kişi) gerçekleştirme kararı alması son derece hayati bir gelişmeydi. Gerçi bunun için böylesi bir zirve düzenlenmesi şart değildi ama olsun, yine de bu, 2 bin kişi ve onların yakınları açısından çok değerli bir girişim.

Başka hangi sonuçlardan bahsedebiliriz? Tarafların ateşkes konusundaki görüşlerini hazırlayarak birbirlerine iletmesi kararını mı? Görüşmelere devam edileceğinin bildirilmesini mi? Bunlar ilk bakışta olumlu görünen ama şu anda fazla bir netlik taşımayan açıklamalar.

İki heyetin başkanlarının da, başta ABD Başkanı Trump olmak üzere uluslararası faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyatlı bir tarzda iyimser cümleler kurmasının ötesinde, savaşın bitirilmesi perspektifinden zirveye baktığımızda ne görüyoruz?

Trump’un bir süredir önerdiği, son zamanlarda Ukrayna lideri Zelenski’nin de savunduğu “koşulsuz ateşkes ilan edilmesi” yolunda adım atılabildi mi? Hayır. Rusya Başkanı Putin’le Zelenski’nin bir araya gelmesinin koşulları oluşturulabildi mi? Hayır.

* * *

Rusya görüşme sürecinin ateşkes anlaşması olmadan sürmesini, bu arada topraklarına kattığını ilan ettiği dört bölgede henüz ele geçiremediği alanların da Ukrayna tarafından kendisine verilmesini talep ediyor (Rus silahlı kuvvetleri Luhansk’ın yüzde 95’ini, Donetsk, Herson ve Zaporojye’nin ise yaklaşık üçte ikisini........

© T24