menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bağımsız genç sanatçılar küratoryal çerçeveye giremediğinde…

9 1
18.03.2025

Diğer

18 Mart 2025

“Günümüzde her şey bir fotoğrafta sona ermek için vardır”

Amerikalı eleştirmen ve yazar Susan Sontag bu saptamayı yaptığında dijital fotoğraf makinesi henüz kullanılmıyordu. Sontag, yaklaşık 50 yıl önce yayımlanan Fotoğraf Üzerine adlı kitabındaki bu aforizmasıyla deneyimlerin fotoğrafla doğrulanmasının toplumda alışkanlık haline geldiğini, fotografik görüntülerin idare ettiği bir dünyada sınırların keyfi ve yapay olduğunu ifade ediyordu.

Aynı yıllarda genç bir çağdaş sanatçı olan Cindy Sherman, toplumsal cinsiyetin görsel kültürde nasıl tasvir edildiğini kendi fotoğrafları üzerinden sorguluyordu. Yarattığı kimlikler popüler kültürün ikonik kadın figürlerini temsil ederken sanat tarihinde, dergilerde ve ekranlarda empoze edilen klişe kadın imgesini ifşa ediyordu.

Instagram, Facebook ve Snapchat gibi uygulamalar aracılığıyla pop ikonları model alan personalar inşa etmenin günlük bir rutine dönüştüğü günümüzde Sherman’ın eleştirel sanat dili bize şaşırtıcı gelebilir. Geçmişte küçük bir azınlığın sahip olduğu sınırlı olanaklar artık geniş çoğunluk tarafından sınırsızca kullanılırken dünya yüzeyini belki de birkaç kez kaplayacak görüntüler dijital dünyamız içinde depolanıyor.

Fotografik imgeler, sıradan hayatlardan kurtaran bir illüzyon yaratırken yeni sanal dünya herkesin ünlü olabileceği bir platform sunuyor.

Ayrıca bugün fotoğraf sadece kalıcı bir bellek oluşturmak ya da belgelemek için kullanılmıyor. Çünkü birçok uygulama içinde çekilen fotoğraflar saniyeler içerisinde kaybolabiliyor. Tıpkı politik söylemler gibi, geçici görseller de gerçeğin her an değişip dönüşebilir olduğunu gösteriyor. Sorumluluktan muaf dijital mecralarda........

© T24