64 yıl önce kurulan “USAID”in kapatılmasının dünyaya ve Türkiye'ye etkileri ne olur?
Diğer
04 Şubat 2025
Trump yönetiminin ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) feshetme kararının, özellikle ABD dış yardımının büyük alıcıları olan ülkeleri etkileyecek önemli küresel yankıları olması bekleniyor. ABD'nin USAID'i durdurmasının jeopolitik ittifakları değiştireceği ve ABD'nin yumuşak gücünü zayıflatacağı da düşünülüyor.
USAID günümüzde 100'den fazla ülkede faaliyet göstermekte ve dünya çapında afet yardımı, sağlık programları ile demokrasi inşa çabaları başlıkları altında destek sağlamaktaydı. 50 milyar doları aşan bir bütçeyle faaliyet gösteren USAID, küresel olarak en büyük resmi yardım ajanslarından biridir.
Türkiye açısından bakarsak, USAID 2024 Mali Yılı'nda deprem yardımı için tahsis edilen 6,2 milyon dolara ek olarak Türkiye'ye başka yardım biçimleri de sağladı. Örneğin, ABD Mart 2023'te Türkiye ve Suriye'deki depremden etkilenen toplulukları desteklemek için ek 50 milyon dolarlık insani yardım duyurmuştu.
USAID'in sonlandırılmasının, özellikle ABD yardımlarından yararlanan Türkiye gibi ülkelerde uluslararası yardım ve kalkınma çabaları için çeşitli etkileri olması bekleniyor. USAID'in desteğinin kesilmesi, devam eden projelerde önemli zorluklara yol açabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Sovyet etkisine karşı konulmaya çalışılan Soğuk Savaş döneminde, "gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümeyi ve siyasi istikrarı teşvik etmek" başlığıyla dünya çapında ekonomik kalkınmayı, insani yardımı ve demokratik yönetimi teşvik etmek amacı ileri sürülerek kuruldu. 3 Kasım 1961'de Başkan John F. Kennedy tarafından Dış Yardım Yasası aracılığıyla başlatılmıştı. Avrupa'yı yeniden inşa etmeye ve gelişmekte olan ülkelere teknik yardım sağlamaya odaklanan Marshall Planı (1948) ve Nokta Dört Programı (1950) gibi önceki yardım programları üzerine inşa edildi.
USAID'in amaçları şöyle sıralanıyor:
Başkan Donald Trump'ın yönetimi altında Hükümet........
© T24
