menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Barok dönem ressamları bile ‘nah’ çekermiş!

13 0
01.02.2025

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

01 Şubat 2025

Gioacchino Assereto’un The Mocking of Job resmi (1645–1650) | The Museum of Fine Arts, Budapest

Konuya resim okumayı bilmediğim ama resim izlemeyi çok sevdiğimle başlayayım. Ay başında yaptığım Viyana ve Budapeşte ziyaretlerimde 1.500’ün üzerinde resim görmüşümdür. Kimini oturdum dakikalarca izledim, kimini hızlıca geçtim, kimi beni farklı düşüncelere sevk etti ama erken dönem barok ressamlarından Cenovalı Gioacchino Assereto’nun The Mocking of Job (Eyüp'le Alay Edilmesi) adı verilen bu resmi beni kahkahaya boğdu.

Neden kahkaha attığıma gelecek olursak bu resmi, Budapeşte’ki Güzel Sanatlar Müzesi’nde barok dönem eserlerinin de sergilendiği bir koleksiyonda (Old Master Paintings Collection) gördüm. Barok dönem; dini ve mitolojik konuların ağırlıkla işlendiği, sanatta duygusal yoğunluk ile görkemin öne çıktığı bir dönemdir. İki resim önce aşağıdakine benzer bir resme bakarken karşınıza yukarıdaki resmin çıktığını hayal edin! İtiraf edin, siz de kahkaha atardınız.

Hemen küratörümüzün bizim için yazdığı açıklamayı okumaya koyuldum. Aşağıya küratörün metninin fotoğrafını koyacağım ama resmin ne anlatmak istediğinin Türkçesini de kısaca özetleyeceğim.

Başta söylemiştim ben resim okumayı bilmiyorum ama ChatGPT’nin maşallahı var ona sordum ve uzun uzun anlattı. Hızlıca özet geçeyim: Resim, sabrıyla tanınan peygamber Eyüp’ün tüm mal varlığını ve sağlığını kaybettikten sonra eşinin ona yönelik eleştiri ve alayını konu alıyor. Eyüp The Mocking of Job adı verilen bu resimde, fiziksel ve ruhsal acı içinde çıplak ve zayıf bir şekilde tasvir edilmiş, ellerini kenetleyerek sabır ve teslimiyet gösteriyor. Eşi ise parmağıyla onu işaret ederek aşağılayıcı el işaretini yapıyor ve inancını sorgulamaya itiyor. Resim, Eyüp’ün inancı ve sabrı ile eşinin eleştirel yaklaşımı arasındaki çatışmayı dramatik bir ışık-gölge oyunuyla vurgulayarak, izleyiciye insanın acı, iman ve direniş hikâyesini aktarmaya çalışıyor. Ayrıca resmin sol........

© T24