menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz; İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş dansçıları anlatıyor

16 1
yesterday

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

02 Şubat 2025

M. Çağatay Özmen | Fındıkkıran balesi

Opera, bale ve klasik müziğin perde arkasına, yaratıcı süreçlerine ve sahnelenen hikâyelere tanıklık ettiğimiz T24’ün yeni serisinin ilk bölümünde opera sanatçısı Güneş Uluçay’dan opera sanatçısı olmayı dinlemiştik.

Opera, bale ve klasik müzik dünyasını keşfetmek için başladığımız söyleşi serimizin ikinci bölümünde ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş dansçıları Batur Büklü, Büşra Ay ve M. Çağatay Özmen; bale sanatını, eğitimini, iş imkanlarını ve Türkiye’de bale sanatçısı olmayı anlatmıştı.

Serinin bu üçüncü bölümünde ise Büklü, Ay ve Özmen’den pointe çıkmak, point kırmak, yükseğe zıplamak, sahnedeki paytak yürüyüşlerinin anlamını ve temsillerdeki ara alkışın performansa etkilerini dinledik.

- Point, pointe çıkmak ve point kırmak nedir?

Büşra Ay: Point, normalde patikten farklı olarak daha sert bir materyale sahip bir bale ayakkabısı. İlk başta başlarken patik dediğimiz ya da çocukların pis pisi olarak bildiği şeyle başlayıp, pointe çok daha sonra geçiyoruz.

Çünkü ayak formunun kuvvetlenmesi, eklemlerin sağlamlaşması gerek ve öncelikle teknik olarak pointe çıkmayı öğrenmek gerekiyor. Sonrasında pointi kullanıyoruz, pointin ise patikten farklı olarak ucu sert. Siz pointe çıktığınız zaman, parmak uçlarınız içinde dik bir şekilde duruyor ve bu da sizin pointin üstünde durmanızı sağlıyor. Pointi yarım olarak da kullanabiliyoruz. Erkekler patik kullanıyor, kadın dansçılar point kullanıyor. Çoğu eserde point kullanıyoruz ama modern eserler de patik ya da çorap tarzı şeyler de kullanabiliyoruz.

Point kırmak ise, bir sürü farklı point modeli ve markası var. Bizim kurumun anlaştığı point markası plastik. Eskiden pointlerin içinden çuvallar, gazete parçaları, yapışkanlar çıkardı ve onları bir araya getirip point formuna getiriyorlardı. Onları kırmamız gerekiyordu yani pointi yumuşatmak gerekiyordu. Pointi gerçek anlamda kırmıyoruz. Ama yumuşatıyoruz ya da ıslatıyoruz ve ayağımıza uygun bir forma getiriyoruz. Fakat yenileri plastik olduğu için bunları kırmaya gerek kalmıyor. Ayağımız zaten giydikten sonra o şekli yavaş yavaş alıyor. Kırılma gibi bir şey yok bunlarda.

- Pointe çıkmak ise parmak uçlarınızda yürümek anlamına mı geliyor?

Büşra: Evet, point aslında parmak........

© T24


Get it on Google Play