Google Arama “yapay zekâ modu”na geçiyor
Diğer
22 Mayıs 2025
Geçen hafta Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı’ndaydım.
Konferanstan bir gün önce 30 kadar gazeteci “Dijital Tekeller” konusunda bir çalıştayda buluştuk.
Dijital yayıncılığın sorunları üzerine konuştuk, tartıştık.
Özellikle içerik hakları konusunda bir yol haritası çizmeye çalıştık.
Konferanstan yaklaşık bir hafta önce bu konuda iki yazı yazmıştım.
Birinci yazıda Google’ın haber içerikleri konusunda dünyanın çeşitli ülkelerinde yayıncılarla yaşadığı gerilime değinmiştim.
İkinci yazıda ise yapay zekâ şirketlerinin arama motorlarının yerini almaya başladığından bahsetmiş, bu şirketlerin yayıncılarla anlaşmalar yapmaya başladığını belirterek bir liste paylaşmıştım.
Çalıştay ve konferansta da benzer görüşleri dile getirdim.
Öyle sanıyorum ki, özellikle yapay zekâ büyük dil modellerinin arama motorlarının yerini aldığı konusundaki ısrarım bir miktar etkili oldu ve konferansın sonuç bildirgesinde Google’a karşı verilecek hukuk mücadelesinin yanına yapay zekâ şirketleriyle de hızla anlaşma yapılması için gerekli örgütlenmenin sağlanması maddesi de eklendi.
Çalıştayda dikkat çekmeye çalıştığım yapay zekâ meselesine, bu alanda büyük bir tecrübeye sahip Cem Ergül de harika örnekler eşliğinde yaptığı konuşmasıyla büyük bir destek verdi.
Bunları size niye anlattım?
Biz gazeteciler ve dijital yayıncılar olarak bunları tartıştıktan sadece birkaç gün sonra Google büyük bir değişikliğin duyurusunu yaptı: Artık Google Search’te, yani arama motorunda bir de AI Mode, yani yapay zekâ modu olacağı açıklandı.
Salı günü ABD’de yapılan basın toplantısında şirketin en üst yöneticisi Sundar Pichai, bu büyük değişikliği, “Söz konusu olan aramanın tamamen yeniden tasarlanmasıdır” diyerek duyurdu.
Pichai, yaptıkları testlerde kullanıcıların bir şey arama biçimlerinin doğasının tamamen değiştiğine tanıklık ettiklerini söyledi.
Aslında biliyoruz ki, Google uzun süredir buna hazırlanıyordu.
Şirket günü geldiğinde yapay zekâ modellerinin klasik anlamda Google aramasının yerini alacağını biliyordu.
Sadece mevcut sistem onlara hâlâ milyar dolarlar kazandırmaya devam ettiği için klasik anlamda arama yapma modelini bir üst seviyeye taşımak için epey beklediler.
Tabii bu arada “alarm durumuna” geçmiş, hazırlıklarını........
© T24
