menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yemekler tek eşlidir!

18 1
01.03.2025

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

01 Mart 2025

Yemeklerin birbirinden vazgeçemedikleri ömürlük aşklarını birazdan yazacağım ama önce bu akrabalık mevzusuna değinmek istiyorum. Bütün yemek kültürleri akrabadır yani bir şekilde birbirlerini etkilemişlerdir. Çünkü pişirme teknikleri yüzyıllardır birbirinin aynıdır. Ateş bulunduğundan beri yani yemeklerimizi pişirmeye başladığımızdan beri ızgarasıydı, tavasıydı, buharda pişmişi ve sotesiydi, fırın yemekleri ve tandırıydı, aslında hepsi yüzyıllar önce de vardı, bugün de var. Bu pişirme teknikleri Türk topraklarında da aynı, Avrupa ya da Amerika’da da.

Toprağın altına açılan kuyularda yapılan tandırın sadece Anadolu’ya ait bir yemek pişirme tekniği olduğunu mu düşünüyorsunuz? Peki bizden kilometrelerce uzakta, Meksika’daki Barbacoa da aynı tandır gibi geleneksel olarak çukurlarda pişirilen et yemekleridir desem? Ortadoğu’da Taboon isimli, ekmek de pişirilen yer altı fırınlarında yapılan Mandi, Yeni Zelanda’da Hangi de aynı teknikle pişer.

Bizde yumurta sarısı ve limon ile çorbalara yapılan terbiyenin aynısı Yunanistan’ın Avgolemono çorbasıdır. Bizdeki tavuk suyuna çorbanın terbiyesi ile yapılış yönteminin aynısı, Yunanistan’da tavuk ya da balık çorbası olarak yapılır. Avgo Yunanca yumurta demek, Lemono da limon.

Sadece pişirmiyoruz da bazen çiğ de yiyoruz. Ama yine de hepsi aynı. Limonla kendiliğinden pişen deniz ürünü mevzusu dünyanın her denizinde aynı. Ceviche, tartare çeşitleri, hepsi aynı...

Bizim poğaçalarımız, balkanlara geçtiğimizde Pogača, Macaristan’a geldiğimizde Pogácsa, İspanya’da ekmeğe dönüşüp Hogaza, Portekiz’de Fogaça, Monaco’da Fougasse ve nihayet İtalya’ya geldiğimizde daha önce birçok kez adını duyduğunuz Focaccia haline geliyor. Çünkü, Antik Roma’da közde pişen ekmeğe Panis Foccacius denirmiş. Panis ekmek, focus ise Latince’de ocak anlamına geliyor.

Böyle yüzlerce örnek verebilirim size ‘haydi canım gerçekten mi?’ dedirtecek. Yemek tarihine işte bu yüzden bayılıyorum! O yüzden, şu yemek bizimdir, bu yemeği bizden çaldılar, öbür yemeği kapıp patentini aldılar diye hayıflanmaya gerek yok. Kültürler kardeştir ve........

© T24