Müzik ruhun gıdasıysa çikolata ve pizza ilacı mıdır?
Diğer
08 Mart 2025
“Yemek için mi yaşarız, yoksa yaşamak için mi yeriz?” Bu felsefi soru, yüzyıllardır tartışılıyor. Antik Yunan filozoflarından Brillat-Savarin’e kadar pek çok isim, yemek yemenin insan hayatındaki yerini sorgulamıştır. Peki, gerçekten sadece beslenmek için mi yiyoruz, yoksa duygularımız mı bizi mutfağa sürüklüyor? Kendinizi mutsuz hissedip çikolataya sarıldığınız, stresliyken fark etmeden cipsleri mideye indirdiğiniz ya da heyecanlı anlarda yemeği unuttuğunuz mutlaka olmuştur. Artık avcı-toplayıcı olmadığımız, yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda yaşadığımız bu dünyada hangimiz gerçekten acıktığında yemek yiyor ki?
Benim de her kadın gibi hayatımın bazı dönemlerini azıcık ‘toplu’, bazı dönemlerini ‘tığ’ gibi incecik geçirdiğim oldu. Sonra hayatıma düzenli yemek yemeyi ve sporu alarak olmam gereken insan formuma kavuştum. İnsan formu derken şunu kastediyorum: Doğadaki hayvanların hiç kilo aldığını gördünüz mü? Ancak insan eliyle beslenen hayvanların kilo problemi vardır. Yiyip yiyip yatan kediler ve masadaki yemeklerden otlanan köpeklerimiz obez olurlar. Avlanıp doğadan beslenenler formundadır. İnsan da aslında olması gereken bir ortalama kiloya sahiptir. O kiloyu aşağı ya da yukarı çeken, bizim sonradan edindiğimiz alışkanlıklarımız. Bunları da duygular belirliyor!
Mutluyken, enerjik ve açık fikirli olduğumuz için, yeni tatlara daha kolay yöneliriz. Yaz aylarında dondurma, meyveli tatlılar ve hafif atıştırmalıklar en çok tercih edilenler arasındadır. Mutsuzken, karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler devreye girer. Makarna, çikolata, ev yapımı yemekler ya da çocukluk anılarıyla özdeşleşen lezzetler… Bir tabak sıcak mercimek çorbası ya da bir dilim ev yapımı kek bazen en iyi dost olabilir. Beni mesela mutsuzken pizza, çikolata ya da patatesin her türlüsü mutlu eder. Stresliyken çoğumuz kıtır kıtır şeyler yemeye yöneliyoruz. Cips, tuzlu fıstık, kuruyemişler, hatta kahve ve gazlı içecekler stres anlarında elimizin gittiği gıdalar arasında. Heyecanlıyken, adrenalin yükseldiğinde yemek yemek çoğu kişi için ikinci plana düşer. Bazen Fast food ya da baharatlı yemekler tercih edilir.
Boşanan çoğu kadın bilir, birkaç haftada aniden dört beş kilo verirsiniz. Kaygı ve mutsuzluk size yemek yemeyi unutturur. Kadın dedim çünkü erkeklerin boşanmayı algılama evresi biraz uzun. Onlar anlayıp kaygılanana dek birkaç ay geçiyor. O süreyi başka maceralara yelken açmakta kullandıkları için onların iştahına bir şey olmuyor. Sözüm genellemeler içerisinde tabi ki.
Yeme- içmeden kesen heyecanın bir de âşık olduğun evrede gerçekleşeni var. İlk randevuda........
© T24
