Bir zamanlar şarap su katılarak içilir, sek içen kınanırdı; inanmayan Zeugma eşrafından Akratos’a sorsun!
Diğer
14 Şubat 2025
Turşu suyunun iyisi limonla mı yoksa sirkeyle mi olur?
Bu sorunun Yeşilçam'ın meşhur ‘Neşeli Günler’ filminde bir aileyi bölme potansiyeli taşıdığını hatırlıyorsunuzdur. Peki ya o aile bir turşucu değil de bir meyhane işletseydi? Büyük ihtimalle kavga konusu turşu değil, “Rakı sek mi içilir, su katılarak mı?” olurdu.
Rakıyı sek içenleri bir türlü anlayamamakla birlikte, su katma olayının da görece yeni bir olay olduğunu kabul ediyorum.
Zira eskiden rakı, bugünkü shot bardaklarının biraz daha uzun bir versiyonunda sek olarak içilir, su ise yanında yudumlanırmış.
Ben ‘İstanbul dublesi’ denilen rakı miktarına eşit oranda su koyduktan sonra bolca buzumu da ekleyip önüme bakmayı tercih ediyorum.
Meraklısı için ‘rakının tarihi, üretim süreçleri, meyhane tarihi ve kültürü’ konu başlıklarında Neo Skola’da harika bir eğitim var. International Wine & Spirits Academy Müdürü Ayça Budak, her zamanki gibi tatlı tatlı anlatıyor. Eğitim sonunda rakı masalarında satabileceğiniz birçok bilgi garanti.
BONUS:
TIKLAYIN |Tatlı rakı yoktur, bol anasonlu rakı vardır; çirkin erkek yoktur, az rakı vardır!
Rakıya su katılır mı katılmaz mı herkesin kendi bileceği iş. Ama konu şaraba gelince işler değişiyor. Yan masada tanenli güzelim bir kırmızı şaraba su katıldığını görsem, gözüm istemsiz seğirebilir. Yalan yok.
Bunu yapan birine bugün nasıl tuhaf bakarsak, Antik Yunan’da da tam tersi şarabına su katmayanlara aynı şekilde bakılıyor.
Bunun gerekçesi de epey ilginç. Zira o dönem şaraplar o kadar yoğun ki, saf yani modern anlamda sek diyebileceğimiz bir şekilde içilirse; vatandaşlar, Hades’in Krallığı’na doğrudan VIP bilet kazanabiliyor.
Bu yüzden Antik Yunan’da saf şarap içmek barbarlık ve aşırılık olarak görülür, genellikle üç birim suya bir birim şarap oranında........
© T24
