Para: Egemenlik ne demek, alışverişte ne rolü vardır, kendi başına değeri nedir?
Diğer
26 Mart 2025
Avrupa Amerika’nın Cüppesini Taşıyabilir mi? D.Trump’ın ABD Dışında Etkisi Var mıdır?
1970’li yıllarda ABD başkanı olan R.Nixon yetkilerini kötüye kullandığı için kongre tarafından yargılandı. Kongre üyeleri ABD anayasası karşısındaki sorumlulukları uyarınca ve anayasayı korumak üzere R.Nixon’u başkanlık görevinden azletmek üzereyken, başkan istifa etti.
D.Trump birinci Başkanlık döneminden sonra, Kasım 2020 başkanlık seçimini kaybetmesi üzerine 2021 yılı şubat ayında taraftarlarını Kongreye karşı başkaldırmaya teşvik etti. Kongre’nin yaptığı yargılamada ancak 7 Cumhuriyetçi senatör azil yönünde oy kullandığı için D.Trump kurtuldu, böylece kongre anayasayı öldürmüş oldu.[1]
“Dünyada olanların yanında Türkiye’de olanlar hafif mi kalıyor? ABD’de Trump’ın başkanlıktan azledilmesi yönünde yeterince senatör oy kullanmadığı için ABD anayasası öldürülmüş olduysa, Türkiye’de TBMM’nin yetkisinin kalmamasıyla T.C. anayasası sürekli işkence altında demektir.
Yoksa Türkiye’deki “siyasiler” oyunun düzeyini yükseltmedikleri için mi bize öyle geliyor?
Belki de doğru açıklama, her ülkede anayasanın, yasaların kalitesinin, uygulanan demokrasinin kalitesine göre oluştuğudur.
Geçen hafta dünya sorunlarını anlamaya çalışırken, Yalta konferansının bu defa Trump-Putin-Xi Jingpin katılımıyla yeniden toplanmasından söz etmiştim.
Buna paralel olarak, konvertibilitenin, uluslararası para konusunun, yeniden, bir konferansta ele alınmasından söz edilmeye başlanmıştır. Daha önce dünya ticaretinde belirleyici rol oynayan ülkeler, 1-22 Temmuz 1944 tarihleri arasında ABD’de Bretton Woods’da bir araya gelmişler ve İngiltere’den J.M.Keynes, ABD’den H.D.White önderliğinde küresel ticaretin finansmanını, paranın akışını ele almışlardır.
1929 ekonomik krizinin ardından uluslararası ödeme sistemlerinin yeniden ele alınması gerekmiş, finansman kurumları inşa edilmiştir. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve bunlarla bağlantılı kurumlar bu çalışmanın sonucudur. Uluslararası ticarette ABD dolarının kullanılması bu süreçte benimsenmiştir. 1958’de, doların değeri bir ounce, 35gram altın, bir dolar olarak belirlenmiş, 1971’de başkan R.Nixon bu bağı kopartarak Bretton Woods sistemini sona erdirmiştir.
Konuya ideolojik pencereden bakanlar, bu olanları ABD’nin emperyalist oyunu olarak görürler. Sorun doların başta petrol ticareti olmak üzere, küresel ticarette her ülkenin tartışmadan ödeme aleti olarak kullanılmasıdır. Ülkeler ekonomik olarak büyüdükçe ihracat ve ithalatın ekonomik faaliyetleri içindeki payı........
© T24
