Solkraft i Norge – hva skjer om vinteren, i mørketida?
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Solkraft «markedsføres» med at det dekker det årlige energibehovet til et visst antall husstander eller kanskje hele ditt energibehov i en privat bolig. Du får i en bisetning fortalt at solcellene produserer «noe» mindre i vintermånedene, og da trenger du «noe» alternativ energi. Dette poenget er betydelig underdrevet, og etter mitt skjønn grenser det til «uærlighet» hvis man ikke forteller hvor mye «alternativ energi» man trenger.
Jeg er ikke imot solceller og ser at det kan være smart, og økonomisk gunstig, å bruke det som et supplement i energiforsyningen, men da hovedsakelig i sommerhalvåret.
Hva er det jeg så vil fram til? Jeg bestrider at et solcelleanlegg som produserer 15.000 kWt i året dekker energibehovet til en bolig som bruker 15.000 kWt i året, eller at en solpark som produserer 2000 ganger så mye som dette, dekker energibehovet til 2000 slike boliger. Det er nemlig slik at en slik bolig gjerne bruker 9.000 av disse 15.000 kWt i november-desember-januar og februar. I disse fire månedene produserer ikke solcellene strøm i nevneverdig grad (se figur 1 og 2).
Les også
Politikerne i Tønsberg må holde ord på Akersmyra
Liten produksjon om vinteren
Du kan finne ut hvor mye energi et solcelleanlegg produserer, måned for måned, på EUs offisielle hjemmeside. Der bruker de et verktøy med navnet PVGIS som beregner dette basert på beliggenhet og værdata for alle steder i hele verden. Figur 1 viser produksjonen for et middels stort privat anlegg plassert på et tak i Oslo. Dette anlegget produserer 15.000 kWt i året, ca. 1.000 kWt «forsvinner» i anlegget og du får 14.000 til «eget» bruk.
Som du ser, vil anlegget kun produsere 1.500 kWt i løpet av de fire vintermånedene, altså bare 10 % av års-totalen. Da må du altså kjøpe «noe alternativ energi», nemlig 7.500 kWt, prisen for dette vil gjerne være ca. 9.000 kroner (langt mer uten strømstøtte). Anlegget bidrar altså ikke når du trenger mest strøm og når strømmen er på det aller dyreste.
Det vi må huske på er at strøm er ferskvare, den må brukes når den produseres.
Les også
Flertallet av politikerne har sagt nei til solkraftanlegget, men Gaute prøver å overbevise dem: – Håper de kan gjøre en ordentlig vurdering
I de åtte månedene fra mars til oktober bruker boligen 6.000 kWt og du er selvforsynt. Du har sågar et overskudd på 6.500 kWt i disse månedene. Dette kan du selge, men om sommeren skal «alle»........
© Tønsbergs Blad
visit website