menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

La ungene få nok mat, nok søvn og nok bevegelse

7 1
06.03.2025

SKOLEUTFORDRINGER

Husker du Maslows behovspyramide? Den starter med de grunnleggende fysiske behovene – mat, søvn og trygghet – før vi kan bevege oss opp til læring, mestring og selvrealisering.

Maslows første trinn, de fysiske behovene, er selve fundamentet som holder resten av pyramiden oppe.

Frokost: Superkraften som ofte mangler

En sulten elev er en uoppmerksom elev. Likevel tropper mange barn opp i klasserommet uten å ha spist frokost. Resultatet? Hjerner som jobber på sparebluss, konsentrasjonsevne som en gullfisk og lærere som må håndtere en gjeng med lavt blodsukker.

Barn som spiser frokost presterer bedre, men likevel starter mange dagen med en energidrikk og en pose smågodt. Hadde voksne gjort det samme på jobb, ville det vært bekymringssamtale med HR innen lunsj.

Søvn: En undervurdert luksus

Tenåringer trenger 8–10 timers søvn per natt. Likevel sitter mange oppe til langt på natt med TikTok, gaming eller serier. Resultatet? De møter opp på skolen med tunge øyelokk og en hjernekapasitet som en gammel Windows-PC med for mange faner åpne. Vi vet at søvn påvirkes av skjermbruk, koffein og mangel på faste rutiner – men prøv å overbevise en 15-åring om å legge seg klokken 22.00!

Dårlig søvn går ut over både humør, konsentrasjon og helse. Noen tenåringer tror de har ADHD fordi de sliter med å følge med, men i realiteten er søvnmangel ofte årsaken.

Hvor mye søvn trenger barn og unge?

* 6–13 år: 9–11 timer

* 14–17 år: 8–10 timer

* 18–25 år: 7–9 timer

Beste søvntips:

1. Faste rutiner: Stå opp og legg deg til samme tid hver dag – også i helger. Selvfølgelig skal ungdom få være oppe litt lenger i helgene, men det er en stor forskjell på å legge seg kl. 23.00 og kl. 04.00.

2. Skjermvett: Blått lys forstyrrer søvn. Slå av skjermer en time før leggetid.

3. Begrens koffein: Dropp energidrikk og kaffe på ettermiddagen.

4. Få dagslys på formiddagen: Hjelper hjerne og kropp å forstå forskjell mellom dag og natt. Det hjelper døgnrytmen og gjør det lettere å sovne.

5. Trening og fysisk aktivitet: Gir bedre søvn, men unngå trening rett før leggetid.

6. Sengen er for søvn: Ikke gaming, scrolling eller serie-maraton i senga.

Langvarige søvnproblemer bør tas på alvor. Hvis søvnmangelen påvirker........

© Tønsbergs Blad