menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ülkemizin Son Dönemde Karşılaştığı En Büyük Zorluk: 6 Şubat Depremi

10 27
05.02.2025

Yarın 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen büyük depremin ikinci yıl dönümü. Yazıma başlamadan önce asrın felaketi olan 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz tüm canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu felakette ailesini, yakınlarını ve sevdiklerini kaybeden tüm vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Ülkemiz ve dolayısıyla eğitim sistemimiz son dönemde çok önemli zorluklar ile karşılaştı. En zor iki meydan okuma Covid-19 salgını ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan yüzyılın en büyük deprem felaketiydi. Devletimizin gücü ve milletimizin dirayetiyle ülkemiz, her iki zorluğa karşı çok hızlı aksiyon alarak sorunların çözümü için başarılı adımlar attı. Özellikle 6 Şubat depremi sonrası bölgenin hızla toparlanması ve yeniden ihyası ile ilgili çalışmalar ilk andan günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda bu yazıda 6 Şubat depremi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak attığımız adımları kısaca aktarmaya çalışacağım.

Depremden bir gün önce Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak, 6 Şubat’ta eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin başlayacak olması nedeniyle son hazırlıklarımızı kontrol etmekte ve çocuklarımızla yeniden okullarımızda buluşacak olmanın heyecanı içindeydik. Ancak o günün gecesinde ülke olarak büyük bir hüzün ile uyandık. MEB, depremin yaşandığı ilk andan itibaren hemen harekete geçti ve sahip olduğu insan kaynağını ve tüm imkânlarını depremin etkilerini azaltmak için kullandı. Yurdun dört bir yanında görev yapan öğretmenlerimiz hiçbir talimat beklemeden gönüllü olarak deprem bölgesine akın etti. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında, İçişleri Bakanlığımızın destekleriyle kurulan ve bu kapsamda sürekli eğitime tabi tutulan MEB'e bağlı Arama Kurtarma Birimi'nden (MEB-AKUB) 4 bin 526 MEB personeli görev aldı. Ayrıca, çadır kurma, yardım malzemelerinin taşınması ve kurulması ile yiyecek dağıtımında da çok büyük destek sağladı.

MEB’in son dönemlerde gerçekleştirmiş olduğu deprem tahkikleri sonrasında yapmış olduğu güçlendirme ve yık-yap faaliyetleri hem çok az eğitim kurumunun depremden zarar görmesini sağladı hem de eğitim kurumlarımızın depremzede vatandaşlarımız ile yardım faaliyetlerinin koordinasyonuna ev sahipliği yapabilme potansiyelini artırdı. Böylece okullarımız, yurtlarımız, öğretmenevlerimiz, uygulama otellerimiz ve bölge yatılı okullarımız depremzede vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Bu kurumlarda yaklaşık 450 bin vatandaşımıza barınma imkânı sağlandı.

Depremin hemen ardından MEB, son yıllarda dönüştürdüğü mesleki eğitim kurumlarında ekmek, sıcak yemek ve paketli gıda üretimine başladı ve bu ürünler depremden etkilenen illere gönderildi. Ayrıca, depremden etkilenen bölgelerde 97 mobil mutfak ve 7 mobil fırın kuruldu. Depremden birkaç gün sonra, MEB........

© SuperHaber