Mobil Dünya Kongresi (MWC) ve Yapay Zekâ Alanındaki Devasa Rekabet
3-6 Mart tarihleri arasında Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) mobil iletişim sektöründeki yeni gelişmeleri yakından görebilmek için çok önemli bir fırsat sundu. Fuarda 5G, mobil ağlar alanlarındaki gelişmelerin ötesinde özellikle yapay zekâ teknolojilerinin bu alandaki katkılarının çok daha fazla öne çıktığını gördük. Yakın zamanda piyasaya sürülen DeepSeek’in çoğu uygulamada kullanılabilir hale gelmiş olması alandaki uygulama hızını görme açısından oldukça dikkat çekiciydi. Fuarda yapay zekâ teknolojisi alanında ülkeler arasındaki rekabetin boyutları da açık bir şekilde görülmekteydi. Artık yapay zekâ tüm alanlardaki hâkimiyetini sürekli tahkim ederken ülkeler arasındaki rekabetin de ana belirleyicisi olacaktır.
Bu nedenle ülkeler yapay zekâ alanında geri kalmamak ve önde olabilmek için devasa yatırımlar yapıyorlar. Aynı zamanda büyük şirketler de Ar-Ge harcamalarında sürekli artış yönünde güncellemeler gerçekleştiriyorlar. Örneğin yakın zamanda Apple, dört yıl içerisinde ABD’de 500 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını ve 20 bin kişilik yeni istihdam imkanı oluşturacağını açıklarken bu kapasitenin çoğu Ar-Ge, çip mühendisliği ve yapay zeka alanlarında olacak. Dolayısıyla yapay zekâ teknolojilerinin kısa sürede yaygınlaşması ve yeni bir ekosistem oluşturması ile ülkeler ve şirketler arasındaki rekabetin bu alanda yoğunlaştığı artık çok açık bir şekilde görülüyor. Ülkeler yapay zekâ teknolojisinde önde olmak ve ortaya çıkan/çıkacak olan devasa ekonomik pastadan daha fazla pay alabilmek için agresif bir şekilde yatırım yapmaya devam ediyorlar.
OpenAI tarafından piyasaya sürülen ve büyük dil modellerini kullanan üretken yapay zekâ teknolojisi ChatGPT’nin alandaki baskınlığı arkaplandaki devasa yatırımlara rağmen kısa sürdü. Çinli girişim DeepSeek’den dev bir karşı hamle geldi ve yapay zekâ çipleri alanında lider tedarikçi olan Nvidia (NVDA) yaklaşık 600 milyar dolarlık piyasa değerini kaybederken Nvidia’nın rakipleri olan Marvell, Broadcom, Micron ve TSMC hisseleri de büyük kayıplar verdi. DeepSeek’in bu başarısı ChatGPT ile benzer performansa sahip bir platformu daha düşük güçlü yapay zekâ çiplerini kullanarak, dolayısıyla daha düşük maliyetle üretebilmesinden kaynaklanıyordu. Bu atılım bu alandaki rekabetin dinamiklerini........
© SuperHaber
