Suriye Türkmenleri
Mart 2011 tarihinde Arap baharı sürecinin Suriye’de başlamasıyla birlikte varlıkları uzun yıllar ihmal edilmiş olan Suriyeli Türkmenler yeniden gündemdeki yerini almıştır. Türkmenler bulundukları stratejik konumları nedeniyle Suriye’nin geleceğinin şekillenmesini etkileyecek ikinci büyük unsurdur. Türkmenler 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara antlaşmasıyla Suriye sınırları içerisinde kalmış Türkmen boylarına mensup Türklerdir.
Suriye’de Türkmenler ağırlıklı olarak Halep, Hama, Humus Şam istikameti yönünde ve Lazkiye, Trablus Şam, Ensariye dağlarının batısına yerleşmişlerdir.
Yavuz Sultan Selim 1516 yılında Mercidabık'ta Memlük devletini yenerek bugünkü Suriye topraklarını Osmanlı devletine bağlamıştır. Suriye’nin yönetimi 1516 yılından 1918 yılına kadar 402 yıl süreyle Türklerin önemli bir Türk nüfusu olmuştur.
20 Ekim 1921 tarihinde TBMM ile Fransa arasında Ankara antlaşması imzalanmış, Hatay vilayeti hariç Türkiye’nin bugünkü güney sınırı çizilmiştir. Cetvelle çizilen bu sınır hiçbir zaman gönüllerde kabul görmemiştir. Bugün Halep, Bayır-Bucak, Lazkiye, İdlib, Rakka, Hama, Humus, Dera, Şam, Tartus, Golan bölgelerinde yaygın bir Türkmen nüfusu mevcuttur. Bugün Suriye’de toplam 3,5 milyon Türkmen nüfusu vardır. Bunların 2 milyonu Türkçe konuşmaktadır. 1,5 milyon da Arapça konuşan Türkmen vardır. Türkmenler önce Fransızların devamında da Arap milliyetçilerin........
© Stratejik Düşünce Enstitüsü
