menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ölümcül ancak aşıyla önleniyor: Rahim ağzı kanseri nasıl 'geliyorum' diyor? Uzmanları belirtilerini sıraladı

11 0
29.01.2025
Ocak ayı, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup, dünyada ve Türkiye’de bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır. Serviks kanseri ya da hepimizin bildiği adıyla rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın dördüncü kanser türü olup, aynı zamanda ikinci en yüksek ölüm oranına sahip kanserlerden biridir. Peki, rahim ağzı kanserinin belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? HPV aşısı, rahim ağzı kanserine karşı ne kadar koruyucu? Prof. Dr. İsmail Mete İtil ve Prof. Dr. Veysel Şal Sputnik'e özel anlattı.

‘Ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor’

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, rahim ağzı kanserinin büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi:

“Rahim ağzı kanseri büyük ölçüde önlenebilir bir hastalıktır, ancak dünya çapında kadınlarda kanser ölümünün önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir, ölümlerin çoğu düşük ila orta gelirli ülkelerde meydana gelir.”

“Erken evre rahim ağzı kanseri sıklıkla asemptomatiktir ve bu da taramanın önemini vurgular. Asemptomatik hastalarda rahim ağzı kanseri, taraması sonucunda veya pelvik muayenede görünür bir lezyon saptandığında tesadüfen keşfedilebilir.”

‘Lezyonları 5-15 yıl içinde kansere dönebilir’

Prof. Dr. Veysel Şal ise kadınların rahim ağzı kanserine çok erken dönemlerde yakalanabileceğini çünkü uzun bir lezyon dönemi olduğunu aktardı:

“Rahim ağzı kanseri çok erken dönemlerde yakalanabilir. Çünkü uzun bir lezyon dönemi var. Yani kanser olmadan önce, kanser öncü lezyonları 5-15 yıl içinde kansere dönebilir. O yüzden erken yakalanma ihtimali çok çok yüksek. Hatta kanser olmadan da yakalanabilir.”

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, belirtilerin başlangıçta en sık görülenlerin düzensiz veya ağır vajinal kanama olduğunu belirtti:

Bazı hastalar sulu, mukuslu veya iltihaplı ve kötü kokulu olabilen vajinal akıntı ile gelirler. Hastaların yaklaşık yüzde 43'ünde tanı anında lokalize hastalık, yüzde 35'inde bölgesel hastalık, yüzde 15'inde ise uzak metastaz bulunmaktadır.........

© Sputnik Türkiye