Anayasa değişikliği için 30 bin sayfalık öneri var
12 Eylül 1980 darbesinden kısa süre sonra 1982 Anayasası’nı hazırlamak için Kurucu Meclis’i oluşturan iki organdan biri olarak “Danışma Meclisi” kurulmuştu. 160 kişiden oluşan Meclisin üyelerinin her biri alanlarında tanınan, bilinen isimlerdi. Yeni Anayasa görüşmelerine Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı başkanlık yapıyordu. Danışma Meclisi’nde Kamer Genç gibi sözünü esirgemeyen Danıştay Üyesi, Fahri Öztürk gibi vali, İbrahim Göktepe gibi idareci, Muammer Yazar, Bekir Sami Daçe, Feridun Günay gibi hukukçular da vardı.
Anayasa Komisyonu, çalışmalarını tamamlayıp Danışma Meclisi’ne sundu. Grup kararı olmadığı için her madde üzerinde isteyen maddenin lehinde, aleyhinde konuşuyordu. Komisyon Başkanı Orhan Aldıkaçtı, her madde üzerinde ayrıntılı açıklamalar yapıyordu. Bazı maddelerde tamamen, bazıları kısmen değiştiriliyordu. Örneğin, seçim dönemlerinde istifa eden bakanların yerine atanan ve yaklaşık üç ay bakanlık yapanlara ömür boyu milletvekili maaşı bağlanıyordu. Danışma Meclisi milletvekili maaşı bağlanabilmesi için en az üç yıl milletvekilliği yapma koşulunu getirmişti.
43 YILDIR KONUŞULUYOR
Konuştuğum 5 Danışma Meclisi Üyesi, Milli Güvenlik Konseyi’nden (MGK), Danışma Meclisi üyelerine yeni Anayasa ile ilgili her hangi bir uyarı gelmiyordu. Eğer olduysa bu Orhan Aldıkaçtı üzerinden yapılmıştır” dedi. Sonuçta Danışma Meclisi’nden 150 madde geçti. 27 madde de MGK tarafından eklendi. Kenan Evren, 8 gün süren Anayasa’yı tanıtma turuna çıktı. Sonuçta yüzde 92 oyla yeni Anayasa kabul edilmiş, Danışma Meclisi’nin görevi de 6 Kasım 1982’de sona ermişti.
Aradan 43 yıl geçti. Hemen her siyasi........
© Sözcü
