IQ Yetmez, EQ da Lazım!
Bir insanın olaylardaki sebep-sonuç ilişkisini hızlı kurabilmesi, onun zekâ düzeyine işaret eder. Zekâ katsayısı, yani IQ’nuz ne kadar yüksekse, öğrenme, analiz etme ve problem çözme becerileriniz de o ölçüde gelişmiştir.
Ancak toplumda sıkça zannedilenin aksine, yüksek IQ hayat başarısını garanti etmez. Çünkü IQ testleri zekânın sadece bilişsel bir kısmını, yani öğrenme ve mantık yürütme kapasitesini ölçer. Oysa zekâ bundan çok daha fazlasıdır.
Zekâ testlerinin ortalama puanı 100’dür. 130 ve üzeri üstün zekâ kabul edilir ve bu gruba toplumun yalnızca yüzde ikisi girer. 120–129 arası, analitik düşünme yeteneği güçlü, akademik olarak başarılı bireyleri ifade eder. 110–119 arası, ortalamanın üzerindedir. 90–109 arası, yani gelişmiş ülkelerde çoğunluğun bulunduğu aralık, ortalama zekâ olarak kabul edilir.
***
Türkiye’nin ortalama IQ seviyesi üzerine farklı araştırmalar yapılmıştır. Richard Lynn ve Tatu Vanhanen’in çalışmaları, Türkiye için 86–90 aralığında bir değer öngörürken, 2024 yılında yapılan başka bir çalışmada bu seviye 96 olarak ölçülmüş ve Türkiye, 115 ülke arasında 73’üncü sırada yer almıştır.
Peki, “Türk halkı pratik zekâsıyla öne çıkarken, bu testlerde neden düşük puan........© Sözcü
