Bilim özgür olmazsa toplum kararır
Bir ülkenin gelişip kalkınması için en önemli unsur eğitimdir. Bilime, sanata ve teknolojiye kapalı ve uzak toplumlar geri kalmaya ve sömürülmeye mahkûmdur.
Genelde anaokulunda başlayan eğitim süreci ilkokul ve lise ile devam eder. Peki, üniversite ne için vardır? Bilgi üretmek, eleştirmek, sorgulamak, geleceğe ışık tutmak için. Aynı zamanda, toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirerek ekonomik, bilimsel ve kültürel gelişime katkıda bulunmak için üniversite eğitimine ihtiyaç vardır.
Üniversite, sadece meslek edindirme değil, bireyin kendini keşfetme ve dünyaya katkı sunma yolculuğudur. Bilgi ve yenilik üreten bir toplumun temel taşlarından biridir. Ancak bilim, baskının, korkunun ve müdahalenin olduğu ve özgürlüğün olmadığı yerde gelişemez. Tabii toplum da bundan nasibini alır.
***
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademisyenler, 2 Ocak 2021 tarihinden beri rektör atamalarına ve üniversitenin özerklik ilkesine aykırı gördükleri uygulamalara karşı her iş günü cübbelerini giyerek sesiz bir şekilde rektörlük binasına sırtlarını dönerek barışçıl ve sembolik eylemlerine devam ediyorlar. Bu protestolar, 20 Ocak 2025 itibarıyla 1.478 günü ve 1.003'inci nöbeti geride bırakmış........
© Sözcü
