23 Nisan Bayramını Ankara’daki Mekânlarda Kutlamak
Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
Gazi Mustafa Kemal
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı mekânlarıyla kutlamak isterseniz Ankara, elbette başkent olarak, bu konuda en şanslı kent.Daha önce ‘23 Nisan’a Özel Ankara’da 4 mekân’ başlığıyla bir yazı yazmıştım. Bağlantısını kaynaklarda bulabilirsiniz. Bu yazıda mekanları arttıralım!
Önce 23 Nisan’ın tarihe yazıldığı ve bayram olarak kabul edildiği İlk ve İkinci meclis binaları…
Ankara taşından bir bina.
1. Ulusal Mimarlık Akımının güzel bir örneği.
23 Nisan 1920, Birinci Meclis’in açıldığı tarih. İşte o günün yaşandığı yer tam da burası!
Meclis başkanlığına seçilen en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey, açılış konuşmasında;
"… tam bağımsızlık ile yaşamak kararlılığında olan ezelden beri hür ve bağımsız yaşayan milletimiz bu esaretini kesin ve kararlı bir biçimde reddetmiş ve derhal vekillerini toplamaya başlayarak yüce Meclisini vücuda getirmiştir..."
Ardından Ankara mebusu Mustafa Kemal söz aldı.
"Artık yüce meclisin üzerinde bir güç yoktur."
Hafta boyu (23-27 Nisan) ücretsiz gezilebilecek.
23 Nisan için Müze’ye davet ve kutlama müzenin müdüründen…
“Her sene 23 Nisan bayramını, sayıları günden güne artan ziyaretçilerimiz ve özellikle 81 ilden gelen çocuklarımızla ilk mecliste kutlamak bizler için büyük bir ayrıcalık. Bu şansın ve büyük sorumluluğumuzun farkındayız.
Müzemize bekliyoruz.
Bayramımız kutlu olsun.”
Fatma H. Un, Kurtuluş Savaşı Müzesi Müdürü.
23 Nisan gününün bayram olarak kabul edildiği mekân İkinci Meclis binası.
Arkasında bir sığınak var. Aynı isimle, özellikle dijital sergilere ev sahipliği yapıyor. 23 Nisan’da özel bir sergi, ‘İlk Adım’ açılıyor. Ücretsiz gezilebilir.
Müze’ye davet sorumlusundan…
“Her mekânın ruhu vardır. Bazen çocuk olur, bazen genç bazen zafer kazanmış komutan, bazen de devlet kuran Ulu Önder.
Cumhuriyet Müzemizin hizmet verdiği 2. Meclis binası da 23 Nisan’da çocuk gibi neşeli, 19 Mayıs'ta kabına sığmaz bir genç, 30 Ağustos’ta gururlu bir komutan, 29 Ekim’de halkını kucaklayan devlet edası ile her yastan ziyaretçimize kucağını açıp beklemektedir.
Bu sene de bizleri yalnız bırakmayacak olan ziyaretçilerimizi bir asrı devirmiş olan binamız ile birlikte beklemekteyiz.”
Nevin Kayabedir, Cumhuriyet Müzesi
23 Nisan’ın bayram olmasına karar verilen mekân Direksiyon Binası.
Bina bugün Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi adıyla müze olarak ziyaretlere açık.
Müze yetkilisi Günay Uluç,
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuk bayramı olarak 23 Nisan'da kutlanması kararı müzemizde alınmış olduğundan halkımızı ve çocuklarımızı bugünde müzemize bekliyoruz.” diyerek sizi müzeye davet etti ve 23 Nisan Çarşamba günü müzede kendisinin bulunacağını sözlerine ekledi.
Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi (Direksiyon binası)
23 Nisan’ın bayram olmasına karar verilen mekân Direksiyon Binası.
Bina bugün Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi adıyla müze olarak ziyaretlere açık.
Örnekleri ve mekanları arttırmak mümkün elbette. Bu yazıda 23 Nisan için özel etkinliklerini de okuyabileceğiniz, çocuklarımızla gidebileceğiniz müzelerin ağırlıklı olduğu mekanların ulaşabildiklerimden bilgi aldım.
Dualarla cepheye asker yolladığımız tepede bugün iki önemli müze var.
Tepeye çıkmadan da bir anıt yapıldı. Namazgah Tepe Anıtı. Bir Meclis açılışında Mustafa Kemal Paşa, din adamları ve milletvekillerini dua ederken gösteren fotoğrafın canlandırıldığı bir rölyef, anıtın bir parçası.
Anıtın ardından çıkacağınız tepede Resim Heykel Müzesi ve Etnografya Müzesi sizi bekliyor.
İki müze de Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu imzalı. Etnografya Cumhuriyet’in yaptığı ilk müze, önünde de Pietro Canonica imzalı Ankara’nın ilk Atatürk Anıtı var. Müzelere giderseniz anıtı, mimarın büstünü ve İbrahim Çallı heykelini de görmeyi ihmal etmeyin.
İki müzenin bir anlamda ortaklaşa düzenlediği etkinlik söz konusu.
Müze ziyaretimizde Müze Müdürü Veysi Gün ile yaptığımız sohbet esnasında söylediklerini aktarayım:
“Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Ankara Etnografya Müzesi 22 Nisan 2025 tarihinde saat 11.00'da ‘Müzede Hayat Var’ sloganıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri düzenliyor.
Bu kapsamında, Karagöz ve Hacivat Gösterisi ile Bando Takımı Gösterileri ile çocuklarımıza yönelik şenlik tadında etkinlik gerçekleştirilecek.
Çocuk Şenliği etkinliğimize Çocuk Dostu Müze olarak tüm çocuklarımızı davet ediyoruz.”
23 Nisan balolarla kutlanırdı. Baloların en ünlü mekanları Ankara Palas ve İnönülerin evi olan Pembe Köşk’tü.
Ankara Palas, bir anlamda İkinci Meclis’in oteli (İlk Meclis’in oteli de malum Taşhan’dı) ve o zamanlarda devletin en önemli konuklarını ağırladığı en önemli mekân.
Konferans etkinliklerine devam ediyor. Serinin yedincisinde konu, TBMM’nin 105. Açılış yılı, konuşmacı Prof.Dr. Haluk Selvi. Taşhan ne yazık ki bugünlere gelemedi ama Ankara Palas restorasyonun ardından müze olarak açıldı.
Yapılmasının ardından otel, lokanta ve eğlence yeri gibi Ankara’nın birkaç alanda açığını kapatıyordu. 29 Ekim cumhuriyet ve 23 Nisan çocuk balolarının da vazgeçilmez mekanlarındandı…
Ankara Palas’tan yapılan açıklamayı okuyalım…
“Ankara Palas, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kapılarını Türk vatandaşlarına ücretsiz olarak açacak.
Özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen bu tarihi mekân 09:00- 17:30 arası ziyaret edilebilir.
22 Nisan 2025 Salı, saat 16.00, ‘Hâkimiyet-i Milliye’nin İzinde, 105 Yıl Öncesine Yolculuk’
Milli iradenin tecelligâhı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105. yılı vesilesiyle Ankara Palas’ta tarihî bir buluşmaya davetlisiniz. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından düzenlenen Ankara Palas Konferansları kapsamında ‘Hâkimiyet-i Milliye ve Birinci Meclis’in Milletvekilleri’ başlıklı konuşmasıyla Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi bizlerle olacak.
Tarihin kalbine açılan bu kapıdan birlikte geçmeye, Birinci Meclis’in ruhunu hissetmeye bekliyoruz.”
Müze olmasını dört gözle beklediğim mekanlardan biridir Pembe Köşk.
Atatürk’ün sofralarının Çankaya’nın ardından en önemli mekânı. Küçük bir bağ eviyken yemek odası ve balo salonu yapılırken, planlarının Atatürk tarafından........
© Sonsöz
