Giyotin Emri Verenler de Giyotine Gidebiliyor
Ölüm cezasına çarptırılan kişilerin infazlarının şehrin en büyük meydanlarında halkın gözü önünde Giyotin Makinası ile gerçekleştirilmesi toplumda büyük etkiye sahipti. Kısacası eylem çok hunharca, acımasızca ve vicdansızca cezalandırma şekliydi. Bugün aklımıza gelen çapraz bıçaklı sistemi, Fransız Cerrahlar Akademisinden Dr. Antoine Louis tarafından geliştirildi. Bu makinayla ilk infaz Fransa’da 1792 yılında uygulandı. Önceleri Louison yahut Louisette olarak adlandırılan bu ölüm makinesi daha sonraları Guillotin’in adıyla birlikte anılmaya başlandı.
İnternet’in öncü yayını Wikipedia’ya göre, Giyotini öneren kişi Fransız devrimi Sırasında (1789) Paris Tıp fakültesinde doktor olan, Josephe İgnace Guillotin (28 Mayıs 1738 - 26 Mart 1814) çok fazla ölüm cezasının seri olarak gerçekleştirilebilmesi ve zamandan kazanılabilmesi için mekanik bir ölüm makinasının olması gerektiğini önerdi. Bu şahsın Soyadı ‘Giyotin’ olduğu için bu ölüm makinasına Giyotin adı verilmiş olduğu belirtilmektedir. Kendisinin de Giyotin ile öldürüldüğü söylense de söylenenlerin aksine kaynaklara göre Jozef Giyotin, giyotin ile ölmedi. 26 Mayıs 1814 tarihinde hasta yatağında vefat etti.
Ölümüne sırtında çıkan ve ‘Şirpençe’adı verilen Osmanlı padişahlarında da bu hastalığın çıktığı söylenen tıp literatüründe de yer almış bulunan ‘büyük........
© Sonsöz
