menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Anafartalar Kahramanı

8 8
18.03.2025

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?

Mustafa Kemal, Çanakkale ve Gelibolu savaş alanlarını iyi biliyordu. O bölgenin yabancısı değildi. Bolayır’da Fahri Paşa’nın emrinde Harekât Şubesi Müdürü olarak görev yapmaktayken Çanakkale sahilini ve bölgenin savunma tertibatını tetkik etmek fırsatını bulmuştu. Orada çalıştığı sürece o bölgenin coğrafî alanını ve arazisini iyiden iyiye öğrenmişti. Atatürk, Sofya’da askeri ateşe olarak bulunmaktaydı. Savaşın çıkmasıyla Başkomutanlığa başvurarak cephede aktif bir göreve talip oldu. Başkomutan Vekili Enver Paşa’dan
“Sizin için orduda her zaman görev vardır. Ancak Sofya Ateşemiliterliği’ni daha önemli gördüğümüzden sizi orada bırakıyoruz” cevabını alınca Aralık 1914’te Enver Paşa’ya bir mektup yazmak zorunda kaldı. “Vatanın müdafaasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce bir vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde, ateş hatlarında bulunurken ben Sofya’da ateşemiliterlik yapamam” dedi. Israrları karşısında cephede görev almayı başardı.
25 Ocak 1915’te İstanbul’a geldi. Esat Paşa komutasındaki 3. Kolordu’ya bağlı Tekirdağ’da yeni kurulacak 19. Tümen komutanlığına atandığını öğrendi.

22 Şubat 1915 tarihli emirle 19’uncu Tümen karargâhı ile birlikte 57’nci Alay’ı alarak Eceabat’a gelmesi istendi. Yarbay Mustafa Kemal, 25 Şubat sabahı Eceabat’a geldi. Komutanı Cevat Paşa’dan aldığı emirle, Seddülbahir’den Ece Limanı’na kadar tüm birliklerin sevk ve idaresinin kendisine verildiğini öğrendi.

18 Mart öğlene........

© Sonsöz