Günlerin Terkisinde
Şair, yazar, çevirmen ve tarih öğretmeni A. Kadir Paksoy’un yeni kitabı “Günlerin Terkisinde” tuttuğu güncelerden oluşuyor. (Doruk Yayınları Ocak 2025)
Günce ya da günlük ne demek? Bu konuda her zaman olduğu gibi sevgili öğretmenim Emin Özdemir’e başvuracağım.
“Günlük: Bir kimsenin günü gününe tuttuğu, üzerine tarih atıp, duygu ve düşüncelerini belirttiği yazı. İnsanoğlunun içini dökme, gördüklerini, yaşadıklarını anlatma, bir boşalma gereksinimi duyma durumundan kaynaklanır günlükler. Anılardan ayrımı şudur: Anılar yaşandıktan sonra yazılırken günlükler yaşarken yazılır. Bu yönden anılarda belleğin payı büyüktür. Günlükte ise yaşananlar sıcağı sıcağına anlatıldığı için, işin içine bellek pek fazla katılmaz. Yazarların anlatış ve bakış açılarına göre iki tür günlük vardır: İçe dönük günlükler, dışa dönük günlükler. İçe dönük günlükler yazarın kendi iç dünyasını, acılarını, dertlerini, sıkıntı ve kaygılarını, kısacası başkalarına hatta yakınlarına söyleyemediklerini yazar. Bunların yayımlanmayacağını bilir. Dışa dönük günlükler’de dış olaylar, bu olayların yazar üzerindeki izlenim ve etkileri anlatılır. Günlükler yazarların, ozanların, sanatçıların yaşamlarını, yaşadıkları dönemi aydınlatmada yardımcı kaynak görevini görürler.” (Edebiyat Sözlüğü s.172 Bilgi Yayınevi Ağustos 2014)
Edebiyatımızda günlük türü Tanzimat’tan sonra görülmeye başlamıştır. O dönemde Ali Bey, Nigâr Hanım, Ömer Seyfettin, Mustafa Kemal Atatürk,........
© Sonsöz
