menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ASİL NADİR’İN BIRAKTIĞI MİRAS

8 38
11.02.2025

Bir dönem Türk Basın tarihine damgasını vurmuş Kıbrıslı İş insanı Asil Nadir 83 yaşında öldü. Ölümü basında pek yer almadı. Gazete köşelerimde tek sütün haber olurken, televizyonların alt yazılarından kuşak halinde geçti.

Asil Nadir 1988’de dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın tavsiyesiyle medya dünyasına adım attı ve Türkiye'de medya imparatorluğu kurdu. Haldun Simavi’den önce Günaydın ve TAN’ı ardından, Mehmet Ali Yılmaz’ın sahibi olduğu Güneş ile Nokta’yı ve Gelişim Yayınlarını satın almıştı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde yeni matbaalar kurmaya başlamıştı. Hatta Elazığ’da matbaa kurma çalışmaları başlamıştı bile. Güneş Gazetesi ve dergi grupları olan Gelişim Yayınlarını aldı.

Türkiye’de basın dünyası geleneksel çizgide ilerliyordu. Günaydın muhalif çizgiden çıkıp, hükümet yanlısı yayınlar yapmaya başladı. Çeşitli hamleler yaptı. Gazeteciliğin ticaretle iç içe geçmesine ve gazetelerin promosyon araçlarına dönüşmesine neden oldu.

Reklamın, promosyonların, kitleleri etkilemeye çalıştı ama gerçek gazeteciliğin zayıflamasına yol açtı. Onun döneminde gazeteler, sadece haber vermek yerine, ticari çıkarlarla şekillendirilen birer meta hâline geldi.

Akla hayale gelmeyen promosyonlar yaptı. Manisa’da kurduğu Vestel Fabrikasında ürettiği çamaşır makinası ve bulaşık makinasını, çekilişsiz, kurasız 30 kupon karşılığında okuyucuya vererek lider gazete olamaya çalıştı.

Asil Nadir’in bu çıkışı, medyada “Patronlar Savaşına” dönüştü. Günaydın’ın özgün yapısını değiştirmek isteyince efsane gazeteci Rahmi Turan’a “Seni sterlin milyoneri yaparım” demesine karşın, Rahmi Turan ekibiyle birlikte gazeteden ayrıldı. Ardından, Müessese Müdürü Kemal Kınacı ve........

© Sonsöz