menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zorunlu eğitim sorunu (II)!

12 3
28.02.2025

Üç dinci kuruluşun 20 Kasım 2024’te düzenlediği çalıştay sonrasında 5 Şubat’ta, "Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları Çalıştay Raporu"1 yayınlanmış. Bu rapora göre, çalıştaya biri ilahiyatçı, dördü eğitimci ve üçü farklı alanlardan gelen 8 akademisyen ile çoğu öğretmen ve eğitim bakanlığında çalışan 12 kişi olmak üzere toplam 20 kişi katılmış.

Çalıştay raporunu kimin/kimlerin kaleme aldığı belirtilmiyor. Raporda, genellikle Batı kaynaklı eğitsel açıklamalara yer verilse de, Batı (laiklik ve bilimsellik) düşmanlığı ile piyasacı, gerici ve Osmanlı hayranlığı öne çıkıyor.

Raporun "Sunuş" kısmında, “Köklerine bağlı ve aynı zamanda istikbale uzanan bir eğitim sistemi için sorumluluk sahibi her birey ve kuruluş elinden geldiği ölçüde Türkiye’nin maarif davasına sahip çıkmalıdır” cümlesi dikkat çekiyor. Sistem "eğitim sistemi" olsa da, davanın "maarif davası" olması her şeyi açıklıyor!

Raporda aşağıda örneklendiği gibi genelde Batı kaynaklı açıklamalara yer veriliyor:

Raporda zorunlu eğitim hakkında kısa tarihsel bilgi veriliyor. 4 4 4 yasasına değinilse de, bu yasanın çıktığı dönemin eğitim bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer’e hiç değinilmezken sonraki bakanların icraatları 1-2 satırla yüceltiliyor. Bu vefasızlığın (!), Ö. Dinçer’in partiden ayrılıp muhalif yazılar yazmış olmasıyla ilişkili olduğu sanılıyor. 4 4 4 yasası Mart 2012’de kabul edilmiş olsa da raporda, “Nabi Avcı döneminde, 12 yıllık zorunlu eğitime geçildi” deniyor!

Raporda, aşağıda örneklendiği gibi ülkemizin eğitim sistemiyle ilgili bazı gerçekçi saptamalar da bulunuyor:

Ancak bu konularda AKP’ye hiçbir eleştiri getirilmiyor. Üstelik test uygulamasını eleştirenlerin, AKP’nin değiştirdiği sınavlara (Seviye Belirleme Sınavı, TEOG, Liseye Geçiş Sınavı ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı) destek verdikleri de unutuluyor.

Raporda, Batı düşmanlığını yansıtan ancak gerçeklerle bağdaşmayan görüşlere de yer veriliyor. Örneğin,

Oysa Batı’nın zorunlu eğitimi, genelde laik ve bilimsel niteliktedir ve dünyada yaşayan her insana........

© soL