Yusuf Tekin’in 2025 yılı bütçe konuşması (II)
Eğitim bakanı Y. Tekin bütçe konuşmasında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinden de söz edip beklendiği gibi yaşadığımız gerçeklerle bağdaşmayan güzellemeler yapıyor. Bu modelin geliştirilmesi sürecinde, “… 260 akademisyen ve 700’ün üzerinde öğretmen tam zamanlı” görev aldığını açıklıyor. Ancak bu modele karşı dile getirilen eleştirilerin yoğunluğuna bakıldığında, modeli geliştirme sürecinde görev alan kişilerin yüzde 100’nün yandaş kişiler olduğu ya da süreçte görev alan tarafsız/muhalif kişiler varsa bunların önerilerinin dikkate alınmadığı anlaşılıyor.
Y. Tekin, Türkiye Yüzyılı vizyonundan söz ederken, mesleki eğitimde öğrencilerin geleceklerinin ve becerilerinin tek bir alanla sınırlandırıldığını, emeklerinin sömürüldüğünü ve de mesleki eğitim merkezlerinde haftada bir gün ders yapılarak lise diploması verildiğini unutup, “insanımızın bireysel becerilerini geliştiren, onları üretken ve yenilikçi bir toplumun üyesine dönüştüren güçlü bir mesleki eğitim anlayışını da beraberinde getirmektedir. Bu vizyonla hareket ederek, mesleki eğitimi yeniden ihya ve inşa ediyor, gençlerimizin istihdama güçlü bir şekilde katılmasını sağlamak için tüm paydaşlarımızla el ele veriyoruz” diyebiliyor.
Y. Tekin konuşmasında 2024 bütçesinin kullanılmasıyla ilgili açıklama yapmak yerine, ağırlıklı olarak 2022 ve 2023 PİSA/TIMSS/OECD raporlarından alıntılar yapıyor ve AKP iktidarında 2002-2024 yılları arasında eğitim alanındaki gelişmeleri özetliyor. Bütçe konuşması, 2025 yılında hangi alanda kaç liraya neler yapılacağıyla ilgili olacağına, geçmişteki gelişmelere ağırlık veriyor. Eğitim bakanlarının daha önceki yıllara ait bütçe konuşmalarında da benzer durum görülüyor.
Y. Tekin, yabancı kaynaklı raporlardan Türkiye lehine görünen alıntılara yer verirken, örneğin OECD 2024 raporuna göre, OECD ülkelerinde ‘Cinsiyet........
© soL
visit website