menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nefret

13 1
11.04.2025

Belirli bir kişinin ya da grubun cinsiyetini/cinsel eğilimini, etnik kökenini, eylemlerini, düşüncelerini ya da inancını hedef alan düşmanca ve aşağılayıcı duygulara nefret deniyor. Bu tür duyguların dile getirilmesi de, örneğin “Laik yobazlar gavurdan beter”, “Ekrem kreşleri sapkınlara emanet etti”, “Ey aydın müsveddeleri siz karanlıksınız, karanlık”, kalp krizinden ölen bir sanatçı için “Karadeniz’i de kirletir, Hindistan Ganj Nehri’ne atsınlar” gibi ifadeler ve LGBTİ karşıtı yazılar nefret içerikli söylemler/yazılar oluyor.

Nefret duygusuna fiilen yaşanılan olaylar ya da gerçek olmayan olaylarda üretilmiş algılar kaynaklık edebiliyor. Dolandırılan, haksızlığa uğrayan, istismar edilen, hakarete uğrayan, … kişiler, kendilerine bu tür mağduriyeti yaşatanlara karşı nefret duyabiliyor. Örneğin kan davasında babasını ya da abisini kaybetmiş kişi, öldüren kişiye ve onun ailesine nefret duyabiliyor. Benzer şekilde hilafet ya da padişah hayranlığı duyanların bir bölümü, hilafeti/saltanatı kaldıranlara nefret duyabiliyor. Nefret söylemiyle yetinmeyip nefretini denetleyemeyenler, olayı karşı taraftakileri, kan davasında ve IŞİD eylemlerinde görüldüğü gibi, öldürmeye kadar götürebiliyor.

Ne yazık ki, geçmişte dünyanın her yerinde nefrete dayalı pek çok katliamın yaşandığı biliniyor. ABD’de 1800’lerin ikinci yarısında ortaya çıkan Ku Klux Klan, siyah ve göçmen düşmanlığıyla tanınıyor. Hitlerin 1939-1945 yıllarında Yahudilere ve Hutuların 1994’te Ruanda’da Tutsileri karşı soykırım uygulamaları birer nefret suçu oluyor. 1970’li yıllarda Çorum’da, Maraş’ta, Malatya’da ve 1993’te Sivas’ta yaşanılan nefret kaynaklı vahşetler de hâlâ akıllarda canlılığını koruyor. Günümüzde de benzeri nefret içerikli saldırılar, Filistinlilere karşı uygulanıyor.

Ülkemizde dile........

© soL